Domaćini iz Rogljeva: TIHOMIROVO VINO JEDINO SE MOŽE NAĆI U NJEGOVOJ PIVNICI

Dobrila Filipović

-Rogljevske pivnice su jedinstvene u Evropi i zato smo napustili grad i došli u Rogljevo da obrađujemo deset hektara vinograda i pravimo vino koje se samo ovde, na našoj trpezi, može kupiti. Ne izvozimo, niti prodjameo restoranima i hotelima. Naš podrum je iz 1861, a obnovili smo ga 1.999. godine. Krenuli smo sa dva hektara vinove loze. Naša želja bila je da sačuvamo tradiciju i “marketing” koji je ostavio moj tast, čuveni “Bata Petko”, pionir prodaje vina kod kuće, gde se najbolje vidi domaćinski odnos i poštovanje kupca – priča Tihomir Balanović iz Rogljeva koji sa suprugom Mirjanom, u svoja dva podruma, pravi najkvalitetnija vina po recepturi od  pre 150, 200 godina.

Tihomir i Mirjana nadaju se odličnoj berbi, boljoj nego prošle godine kada je bilo previše kiše. Vinogradi im nisu mladi, potiču još iz zlatnih godina “Krajina vina” kada su masovno uzgajani “rajinski rizling” i autohtone sorte. Planiraju nove zasade. Lani su već zasadili 5.000 kalemova uz subvencije Opštine Negotin.Tradicionalne sorte grođža dominiraju, vraća se i crna tamjanika. Na stolu je uvek dovoljno belog, i crnog, i ružice. Na pitanje kako se živi od grožđa i vina, hitro i mudro odgovaraju: – Pa, živi se…

Asortiman proizvoda Podruma Mirjana: vina, voćne rakije, likeri …

-Ovo je naš osnovni i jedini posao.Vinograd i vino traže dobrog slugu. Ne žalimo se – imamo mašine prilagođene za posao u vinogradu, malo se radi i ručno. Iako gradsko dete koje je traktor videlo samo na TV-u, danas  mi je ta mašina desna ruka. Isključivo uzimamo naše iskusne radnike koji su odrasli u vinogradu i znaju posao. Prošle godine prvi put smo uspostavili saradnju sa Opštinom i ne mogu da se požalim. Svaki trošak u podizanju novih zasada odlazi na teret budžeta. Nije čudno, na grbu Negotina je najlepši grozd. Kapacitet našeg većeg podruma je 10.000 litara, ali dobar deo roda prodamo još “sa čokota”… Istina je da nema dovoljno kopača. Naši stari su  znali devet puta u godini da okopavaju čokote. Sad su srećom mašine u prvom planu – besedi lagno Tihomir diskrertno se hvaleći kako u poslednje vreme u Rogljevo sve više dolaze stranci, biciklisti postaju važni gosti. Sve su to, podseća, školovani i kulturni ljudi. Neograničenu degustaciju vina nikad ne naplaćujemo, ali nikad nije ni zloupotrebljena. Stvar je u tome što hoćemo da pokažemo srpsko gostoprimstvo i – domaćinstvo…

Voz kao preporuka domaćina

-U Rogljevu i Rajcu, pa i okolini, ekspanzija vinogradarstva i vinarstva nastaje od 1861. godine kada je Francusku, upoznaju nas domaćini, zadesila teška bolest vinove loze, filosklera. Francuzi su bili u obavezi da izvezu velike količine najboljih vina i tako su bili primorani da krenu širom Evrope i traže grožđe iz podneblja koje odgovara recimo njihovom Bordou.Taj evropski krajolik našli su u Negotinskoj Krajini i od tada se cela sela posvećuju vinogradima. Odavde su se vina izvozila i pre i između dva svetska rata. Najteži period je upravo ovaj poslednnjih 30 godina kada je propala i nadelko poznata vinarska firma “Krajina vino”.

Gosti Podruma Mirjana

-Pitanje je da li se vraćamo vinu i vekovnim pivnicama u Rogljevu, Rajcu, u Smedovcu i podalje, odgovor je – da, polako a sigurno. I država pomaže koliko može, što ranje nije bilo ni slučajno. Pogledajte 80-minutni film RTS-a iz 2016. o našim pivnicama “Obećanje” i biće sve jasno. Sniman je cele tri godine. Ulazimo u svet, o nama se opet priča i pripoveda. U Rogljevo je godinama dolazio čovek iz Južne Afrike svakog ranog proleća i odlazio kasno u jesen. Shvatio je da je ova nedirnuta priroda sa kamenima kućama u zemlji najefiksniji lek, da podmlađuje i čuva zdravlje. Pa zašto bi onda mi, kao što se do skoro dešavalo, odlazili sa svojih ognjišta. Imamo domaćinstva i kuće kakvima bi se i beogardsko Dedinje podičilo. Stvaramo evro-brend bez mnogo ulaganja –  pričljiv je Tihomir, srpski domaćin i vinar koji bi, čini se, mogao da prihvati i raspoloži i najprobirljivijeg gosta, rekoše njegovi susedi, “odavde do Australije i Amerike”.

 

PRIVATAN BIZNIS – NEZAOBILAZAN OSLONAC RAZVOJA NEGOTINA

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije