DNEVNI BORAVAK SMANJUJE PROBLEMATIČNO PONAŠANJE MLADIH

Bor, 27. jun, S.M. – Izvršenje krivičnih dela maloletnika u Srbiji je u porastu. I u Boru se poslednjih godina povećava broj dece i mladih problematičnog ponašanja, prventsveno onih ispod 14 godina. Od 140 dece godišnje njih 55 odsto je krivično odgovaralo, a 45 odsto je u sukobu sa zakonom od kojih su većina višestruki učinioci. Da bi se odgovorilo na ovaj društveni problem, Udruženje građana KOKORO i Centar za socijalni rad u Boru danas su, u sklopu projekta „Promena na bolje“, organizovali Okrugli sto o temi „Dnevni boravak za decu i mlade sa problermima u ponašanju – održiva usluga socijalne zaštite u zajednici“.

Otvarajući Okrugli sto, kome su prisustvovali predstavnici opštine, društvenih organizacija i institucija iz Bora, Beograda, Kragujevca, Zaječara i Kruševca, kao i Stalne konferencije gradova Srbije, predsednica Udruženja KOKORO Milojka Milivojević naglasila je – da njeno udruženje poseduje licencu, prostor, opremu  i stručnjake za rad u Dnevnom boravku. Za samo deset meseci rada 70 mladih vraćeno je s margine društva i sada su uspešni učenici, studenti, radnici. Naša aktivnost, podsetila je ona, dokaz je da problematična deca treba da dobiju šansu i pomoć u socijalnoj integraciji.

Zamenik predsednika opštine Bor, Saša Vukadinović rekao je da će lokalna samouprava ubuduće pomoći ovakve akcije, jer je reč o kontinuiranom prevazilaženju sve izraženijeg društvenog problema.

Učesnici Okruglog stola istakli su značaj rasprave o ovoj temi apostrofirajući doprinos Dnenvog boravka u sva tri grada (Bor, Vranje, Beograd) u kojima se projekat realizuje.

Projekat „Promena na bolje“ finansira EU u saradnji sa našim Ministarstvom za rad, socijialna pitanja i zapošljavanje, a noisilac je Udruženja građana KOKORO Bor. Projekat traje od decembra 2015. i završava se avgusta ove godine.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije