DIREKTOR DRAGO ČEH SILAZI NA TEREN (4)

Autor: D. Filipović

 

I u “Istoriji borskog sporta” (Miroslav Radulović, Bor, jun 2001.) nalazimo da su pre prvog prvenstva istočne Srbije 1946/47. prethodila okružna takmičenja. U 1947. igrano je manje-više loše. Pretrpljen je poraz u Aleksincu od 6:0. Utkamice su često prekidane zbog izgreda, najviše tuča. U članku “Borskog Kolektiva” od 15. septembra zapisano je da se”Boru zabranjuje dalje učešće u takmičenju i igranje utakmica u dva naredna meseca i to zbog nedoličnog ponašanja navijača i tuča”. Nastavljena je borba za bodove u Okružnoj ligi, gde se osvaja prvo mesto. Drugo prvenstveo, 1947/48. održano je po novoformiranim zonama.

Potkraj 1948. FK “Radnički” dobija novi naziv – Sportsko društvo Bor i postaje član FSJ.

Rezolucija Informbiroa pretila je da uništi sport, prvenstveno fudbal. Ipak, 1948. i 1949. u Boru se stvara snažan fudbalski podmladak na čelu sa Milošem Milutinovićem. Nisu zaostajali ni ostali: Rista Ristić, Gaston Balduini, Andreja Slana, Dragan Despotović, Petar Mirčić, Dušan Labud Dimitrijević, Juga Vejić, Andreja Gujaš, Branko i Bransilav Milenković, K. Voroncov, Ljubomir Stojković, Anđelko Aca Urbanović, Miroljub Jovanović Rija, Iva Tošić.

U Boru “pada” niški Dinamo. Godine 1948, osmog septembra, osniva sa Fudbalski savez Jugoslavije koji formira područne organizacije i reorganizuje tekmičenje. Bor se takmiči u Niško–čtimočkoj oblasti. Profesor Dimitrijević od značajnijih podataka izdvaja da je 20. marta 1949. kombinovani tim beogradskog “Partizana” pobedio Bor u gostima sa neočekivanih 12:1. Isti sastav “rudara” ubrzo deklasira niški “Dinamo” sa 16:0. Igra se, juna 1950, i uzvratna utakmica sa “Partizanom” – 1:1. Tada dolazi i do čuvene afere i “krađe” Miloša Milutinovića koji u “Partizanu” postaje “marka” za celu Jugoslaviju i dobija nadimak “Plava čigra”. Od tog vremena do danas je – legenda o kojoj će se još dugo, dugo prepričavati.

Nekadašnji izgled igrališta na 4. kilometru

Godine 1950. organizovana je i liga Niško–Timočke oblasti u kojoj je dominirao niški “Željo”. Te godine Bor dobija prvog profesionalnog trenera (i igrača), Budimira Milivojevića Skulju. Takmičarske 1951/52. omladinci Bora bili su među osam najboljih ekipa Srbije.Većina su postali prvotimci Bora, drugi su otišli u druge velike klubove. U toj sezoni, u Niškom podsavezu, od osam ekipa Bor je bio treći. U sledećoj sezoni, 1952/53. takmičilo se deset klubova, Bor zauzima četvrtu poziciju. Predsednik kluba bio je Mihajlo Rajko Nikolić. Postavlja se i prvi profesionalni sekretar, Borivoje Golubović Golub, izuzetno zaslužan za dalji razvoj kluba. U to vreme osniva se i FK “Metalac” koji je imao odličnu saradnju sa “starijim bratom”, FK Borom. Sedmog jula 1953, na igralištu “Četvrti kilometar”, gostuje ekipa Garnizona Titove garde iz Beograda. Taj datum je bio presudan za zauzimanje strategije – ulaska Bora u jugoslovensku fudbalsku elitu. Sredinom iste godine, na turniru metalaca Jugoslavije u Celju, Bor pobeđuje Smederevo, Trepču, Čelik iz Zenice i osvaja pobednički pehar. Na drugoj strani, borski podmlađeni tim u Niškom fudbalskom podsavezu “pravi čuda”. U jesenjem delu 1953. od 11 odigranih utakmica, šest dobijaju i pet igraju nerešeno, bez i jednog poraza. Bor, na kraju sezone, osvaja prvo mesto i plasira se u Srpsku ligu. Plasman su izborili: Ristić, Fikojević, G. Balduini, M. Gojković, J. Komljenović, Milorad Milutinović, D. Kirhner, Dragoljub Nikolić, Lj. Stojković, Mile i Velja Popović, Jovanović Rija, Paulinc, Stevanović, Antonije Balduini, A. Slana, Aćimović, Marenić, Matić Muja, Juščak, Zoran Mladenović, Ignjatović, Arnoldo Balduini, Mladenović Aca Puli. Trener je bio Moma Đokić. Te, 1953, 6. maja, “Partizan” gostuje u Boru povodom jubileja rudarstva i pobeđuje sa 2:1.Važnijje od rezultata bio je prvi silazak na teren jednog generalnog direktora RTB-a, bio je to Drago Čeh koji je igračima i trenerima uručio spomen – zahvalnice.

Vrsni stručnjak i poslovni strateg, Slovenac, Drago Čeh, imao je ogromne obaveze u rudniku, ali na uporne nagovore kolega, sve više se zanimao i za fudbal. Za podršku i pomoć FK Bor proglašen je počasnim članom. Legendarni borski direktor (od 1951. do 1961.) i dobitnik Oktobarske nagrade Bora doživeo je da FK Bor 1968. godine postane prvoligaš, finalista Kupa Jugoslavije, učesnik srednjoevropskog i Balkanskog kupa. Bor je u tim, zlatnim godinama za fudbaalski sport, – 1968 – 1975. bio poznatiji po rudarskom fudbalskom klubu nego po evropskoj i svetskoj proizvodnji bakra i zlata. Drago Čeh, baš na stogodišnjicu kluba, 4. jula 2019, odlukom Gradskog veća, dobija ulicu u Boru.

Stadion na 4. kilometru danas je stecište najmlađih Borana

Od 1953. utakmice se igraju na Četvrtom kilometru. “Staro igralište” kod starog Vatrogasnog doma, zbog širenja rudnika, premešta se na teren današnjeg Sportskog centra. U 1954, 14. januara, održava se Godišnja skupštuna FK Bor. U sklopu bolje saradnje sa rivalskim klubom, Metalcem, dogovoreno je da se zajednički uredi igralište na Četvrtom kilometru. Bila je to ledina, poznati “Aerodrom”. Poravnat je teren i ograđen tarabama, podignute su dve barake za svalčionice.

Ovde ne treba zaobići ni razvoj FK “Metalac” koji se držao pri mašinskom delu RTB-a ( kasnijeg FOD-a). Metalci se takmiče u Timočkoj fudbalskoj zoni, s tim što već u sezoni 1955/56. ulaze u Niški podsavez, gde im je, dve naredne sezone, ljuti protivnik upravo Bor.

Milutin Simić

-“Metalac” je primer kako su nekada sarađivali privreda i sport. Danas je drugačije, ali je suština slična. Privredni kolektivi, privatni ili državni, nalaze interes da njihovo ime nose klubovi sa tradicijom i zapaženim uspehom. Oni su sve češće i vlasnici klubova. To je i spas za fudbal u manjim mestima, pa i Boru. Tako se, uostalom, radi u svetu. U tom spoju interesa jednih i drugih vidim i odgovor na pitanje – kako dalje, smatra poznati sportski radnik i nekadašnji direktor Sportskog centra “Mladost” u Boru, Milutin Simić.

Na naslovnoj fotografiji: Tim FK Bor iz sezone 1952/53.

 

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „STO GODINA FUDBALSKOG KLUBA BOR I KAKO DALJE” i sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije