Danas je najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave Božić – rođenje Isusa Hrista. Božić je najradosniji hrišćanski praznik, dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Isusa Hrista i kada je, prema verovanju, njegov duh sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić po Julijanskom kalendaru slave i ruska i gruzijska crkva, Jerusalimska patrijaršija i pravoslavni Kopti u Egiptu.

Vernici u Srbiji tradicionalno se pozdravljaju rečima “Mir Božji – Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

Praznovanje Božića počelo je ponoćnim božićnim liturgija, koje se u Beogradu od 2002. godine služi u Hramu Svetog Save na Vračaru, kada se i okuplja i veliki broj građana.

Paljenjem badnjaka i liturgijama pravoslavni vernici, koji Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče.

Patrijarh Irinej je na Badnji dan poručio da Božić, najveći i najradosniji hrišćanski praznik, treba da ispuni naša srca i domove, a da svetu i našoj zemlji donese mir i slogu, mir koji je, kako kaže, Hristos doneo svojim rođenjem.

Mi slavimo rođenje sina Božjeg, rođenje onoga koji želi da nas preporodi i obnovi sliku Božju u nama, jer smo mi ikona i slika Božja, jer smo mi mali bogovi u telu zemaljskom, poručio je Irinej.

Božić je praznik cele porodice, koja se okuplja povodom najradosnijeg hrišćanskog dana.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

 

 

 

Izvor: dnevnik.rs/ Tanjug

Foto: RTS/ prtsc

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije