Da li će se graditi vetroparkovi u Timočkoj krajini?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Boljevcu da se u narednom periodu neće povećavati kvote za garantovanu otkupnu cenu struje dobijene iz vetroparkova i da će izgrdanja novih vetroparkova pre svega zavisiti od najniže cene na tenderima.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara da li će se, pored projekata izgradnje vetroparkova u Vojvodini, graditi i vetroparkovi u Timočkoj krajini, budući da za to postoji zainteresovanost, rekla da je Zakon o energetici predvideo kvotu od 500 megavata garantovane otkupne cene i da su aktuelni projekti najvećim delom popunili tu kvotu.

Ona je dodala da će se o tome razgovarati sa Ministarstvom rudarstva i energetike. „Nije trend u Evropi da se povećavaju kvote već je trend takav da se ide na tender i da posao dobije ko ponudi najnižu cenu”, rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da to znači da bi novi vetroparkovi mogli da se grade u zavisnosti od ponude investitora i da ne veruje da bi moglo da dođe do povećanja te kvote u našoj zemlji s obizirom na to da pratimo trendove u Evropskoj uniji po tom pitanju. „Mislim da će onaj ko ponudi najmanju cenu moći da gradi vetroparkove”, dodala je Brnabić.

 

 

Izvor: politika.rs/ Tanjug

Foto: arhiva

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije