DA LI BORU I OKOLINI NEDOSTAJU KULTURNI I ZABAVNI PROGRAMI?

Bor – Borsko jezero, S.M. – Iz Turisitčke organizacije Bor i od direktora Maje Bakoč, posredstvom elektronskih medija, saznajemo da je, u prvoj polovini ove godine, Lazarevu pećinu posetilo više od 3.000 znatiželjnika, da će u hotelu “Jezero” biti otvorena suvernirnica, a ispred pećine u Zlotu očekuje se gradnja etno kuće u seoskom stilu ovog kraja. Biće to istovremno i info centar. Čuli smo i da se suveniri dobro prodaju i da su deca pre raspusta rado posećivala Zoološki vrt.

Malo je informacija o poseti i ponudi na Borskom jezeru, glavnoj turističkoj destinaciji i atrakciji, o Brestovačkoj banji, o Stolu. Ni vlasnici objekata kao da nisu zainteresovani za pojačanu propagandu iako je sezona u jeku. Kad se pogledaju zvanični portali turističke ponude, od B. Banje i Bora do B. Jezera i podalje, vraški je teško pronaći aktuelnu i trenutno upotrebljivu informaciju.

Od značajnijih manifestacija i događanja koje treba posetiti u prvom redu su Susreti gradskih i seoskih mesnih zajednica na Stolu 4. avgusta koje organizuje Planinsko društvo “Crni vrh” i “Dani Brestovačke banje”, najverovatnije 20. i 21. avgusta u organizaciji Centra za kulturu i Turističke organizacije Bor. O gromoglasno najavljenom međunarodnom festivalu folkolora, prvom održanom u avgustu prošle godine, za sada nema pomena. Ne spominju se ni bilo kakvi koncerti i priredbe. Rok festival koji upravo traje u Brestovačkoj banji je delo grupe muzičkih entuzijasta i mladi će sigurno iskoristiti priliku.

Ovo leto je u Boru i okolini, očigledno je, bez pojačane kulturno-zabavne i sportske ponude i programa koji bi zavredili širu pažnju poput Etno festivala u Kladovu, zaječarske Gitarijade, Festivala mladih u Knjaževcu, Prve harmonike u Sokobanji, Crnorečja u pesmi i igri ili “Mokranjčevih dana” u Negotinu…

U takvoj oskudici preostaje da se pohrli na gradske bazene (ni oni nemaju, kako je običaj u nas i u svetu, posebne programe) i – na Borsko jezero. Tamo je najsigurnije skloniti se od jakog sunca i sparina, staze su uređene za večernju šetnju, ima ribolova, ugostiteljskih obejkata, sprmenih manjih i većih plaža, debelog hlada u obližnjim šumarcima. I ovog leta, dakle, ništa ne može da nadomesti čiste jezerske vode koje dostižu tempreturu do 25t stepeni i koje su gotovo celog dana priajtne za kupanje. Zato i objavljujemo forografije našeg saradnika Milorada Antića Pirketa danas snimljene na Borskom jezeru i u bližoj okolini.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije