Čuvajte se: ZBOG GRIPA ZABRANJENE POSETE BOLNICI U BORU

Bor, S.M. – U Boru je do juče obolelo više od 100 građana od virusa gripa. Reč je o virusu gripa tipa A sa visokom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, a može doći i do zapaljenja pluća. Zato je neophodno da se pacijenti s ovim simptomima najhitnije jave svom lekaru. Ova informacija stiže iz Doma zdravlja, gde su čekaonice sve punije, pa su od danas zabranjene i posete bolesnicima u Opštoj bolnici u Boru.

Epidemija još nije proglašena, jer nije ispunjen osnovni uslov – da 15 do 20 odsto ukupnog broja građana oboli.

U Srbiji je do juče od posledica jakog gripa umrlo šest ljudi. U celoj zemlji registrovano je oko 70.000 obolelih.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i nekadašnji dugogodišnji direktor Infektivne klinike u Nišu kaže za “Blic” da nije neuobičajeno da od gripa umru i mlade, zdrave osobe koje nisu hronični bolesnici jer postoje dva različita mehanizma kako virus napada organizam.

– Smatra se da kod pojedinih mladih osoba može doći do izuzetno burne reakcije organizma na prisustvo virusa, što može dovesti do oštećenja pluća i smrtnog ishoda. Kod starijih osoba slabiji imunološki odgovor pomaže da bolest dobije teži klinički tok. Nisu samo komplikacije virusno zapaljenje pluća, nego mogu biti i zapaljenje srčanog mišića, moždanog omotača i druge- objašnjava prof. dr Ranković.

Procenjuje se da će zbog raspusta doći do pada broja obolelih, ali da se može očekivati još jedan skok kad se on završi, oko 20. februara. U slučaju da se javi bolest, neophodno je mirovanje i lekarska kontrola.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije