Čisto nebo nad Borom možda tek za godinu dana

Bor, S.M. – Na pitanje novinara da li je nova topionica bakra u Boru promašena investicija jer je ponovo grad pod uticajem prekomernog aerozagađenja, odgovorio je, pre neki dan, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić (u prisustvu premijerke Ane Brnabić pri poseti Boru) da je bilo problema na relaciji topionica – Fabrika sumporne kiseline, na šta su ukazivali i kineski stručnjaci još pre kupovine RTB-a, ali da je grad u najvećoj meri bio oslobođen zatrovanih industrijskih gasova. Kompanija Ziđin danas ima drugačije planove u metalurgiji koji će apsolutno promeniti ekološku sliku Bora.

-Oni hoće znatno da uvećaju topioničku preradu bakra, sa sadašnjih 80.000 na 200 do 250.000 tona godišnje i zato će biti izgrađena nova najsavremenija topionica. Jer, skorašnjim otvaranjem rudnika Cerovo i iduće godine rudnika Čukaru Peki povećavaju se i mogućnosti za neuporedivo veću preradu bakarnih koncentarta – podsetio je Antić.

Iz kompanije Ziđin odgovoreno je, istom prilikom, da je tačno da je glavni izvor zagađenja topionica i da je sada u funkciji privremeno rešenje koje će trajati do jula ove godine. Posle toga radiće se na trajnom rešenju uvođenjem najsavremenije tehnologije. U planu je da kompletni topionički gasovi iz proizvodnog procesa direktno odlaze u Fabriku samporne kiseline. Taj posao, kako je objavila TV Bor, trebalo bi da traje godinu dana. Ni u poslednjim izjavama rukovodilaca iz kompanije Zijin nije spomenut tačan datum i rok završetka novih postrojenja sa najvišim ekološkim standardima.

Na drugoj strani, i iz Ministarstva zaštite životne sredine stižu informacije da je prošle godine u Boru izvršeno 16 inspekcijskih nadzora i da su podnete dve prijave nadležnim tužilaštvima. Od početka ove godine bilo je šest inspekcijskih nadzora u kompaniji Srbija Ziđin Koper Bor. Nakon utvrđenih nepravilnosti podnete su prijave za prestup. Iz kineske kompanije, bivšeg RTB-a Bor, čula su se saopštenja da oni sve čine kako bi zagađenje vazduha bilo što manje, ali “nisu krivi jer su nasledili zastarelu topioničku tehnologiju koju će, u najbržem mogućem roku, zameniti najsavremenijom opremom”.

Agencija za zaštitu životne sredine izmerila je u centru Bora u maju ove godine prekoračenje sumpor-dioksida u ukupnom trajanju od četiri dana i 14 sati, u aprilu devet dana i 84 sata, u martu sedam dana i  38 sati… Naravno, izmerene su i još neke supstance opasne po zdravlje ljudi.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije