CENE POVRĆA “LETE U NEBO”, KILOGRAM PARADAJZA 200 DINARA

Bor, S.M. – Borska zelena pijaca, poznata po dobroj snabdevenosti, poslednjih dana jula, u jeku sezone voća i povrća, nikad nije, čini se, bila siromašnija, ali ni skuplja: paradajz 150, 170 i 200 dinara, paprika preko 100, krastavci 80 i 100 dinara, luk 80 i 100, krompir 40 i 50 dinara. Iz dana u dan cene variraju, ali ugalvnom na gore. Lubenice su 25 i 30 dinara, breskve i kajsije staju 60, 70, 80 dinara. Isto je i u piljarama i trgovinskim radnjama i diskontima. Cena paradajza je danas dostigla limun (200 do 240 dinara), a prestigla banane (100 do 130 dinara kilogram).

Zašto je to tako i to u vreme kad su u Boru poskupele i komunalije, pre svega voda i grejanje, putarina je u Srbiji od danas skuplja za 12 odsto, očekuje se i nova cena struje. Proizvođači veruju da je krivo vreme i zakasnela sadnja povrća zbog čestih kiša. U povrtnjacima plodovi sporo sazrevaju. Na drugoj strani, ovo je za nakupce koji haraju pijacama u celoj zemlji – “rodna godina”. Ranije se događalo da su uvoznici brzo reagovali i dobavljali – i to boljeg kvaliteta – paradajz, papriku, voće iz Makedonije, Grčke ili Turske po znatno nižim cenama od onih koje zidaju domaći nakupci.

Opšti udar na novčanik građana je evidentan, tako da se povećanje penzija i plata u javnom sektoru polako topi ili je već isparilo. Nažalost, niko od nadležnih ne reaguje niti se preduzimaju bilo kakve mere da se ovaj uzlet cenovnika na pijacama zaustavi i da se potrošači zaštite. Jer, nije samo u Boru, najavljivana – paprena skupoća.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije