Brestovačka banja: KNJAZ SA SVITOM STIGAO ČAK IZ BEOGRADA

Bor, S.M. – I ovogodišnja, tradicionalna manifestacija “Dani Brestovačke banje”, iako je trajala samo jedan dan, okupila je majstore kulinarstva i starih jela, rukotvorina, suvenira i zanatlijskih umeća, potom umetnike, folklorna društva, pevače i instrumentaliste, ansamble narodnih pesama i igara. Bilo je i naroda više nego na nekim ranijim “danima”. I program je bio raznovrsniji i bogatiji: sem kulturno-umetničkih društava iz borskog kraja, nastupile su i folklorne grupe iz Severne Makdonije, Egipta i glavnog grada Srbije. Večeras su, uz preobraženjsku vatru, posetioce oraspoložli “Vanja Ilić i Balkanika”. Muzej rudarstva i metalurgije predstavio se čak sa četiri izložbe.

Otvarajući manifestaciju, pomoćnik gradonačelnika Bora, Nikola Marić, podsetio je na značaj i lekovitost banjskih izvora, na zaostvaštinu obe dinstije, na organizovani zdavtsveni turizam koji je nekad cevtao na ovom prostoru.

Posebno je atraktivan bio dolazak knjaza Miloša sa svitom iz prestonog Beograda (u liku glumca Lepomira Ivkovića) u svoj banjski konak. Na ulazu u banju sačekali su ga i pozdravili, sem lokalnih funkcionera, i predstavnici okolnih mesta, čak do Vidina, kao i građani iz cele Timočke Krajine. Knjaz je najpre održao uobičajenu besedu, a potom se, po običaju, nakratko odmorio u svom konaku. Imao je vremena da poseti i najbolje kuvare tradicionalnih jela i upozna najvrednije i najuspešnije u akciji “Zlatne ruke”.

Na čak 50 štandova kupovalo se i prodavalo od predmeta domaće radinosti do najkvalitetnijih vina, čajeva, duboreza u bakru, slika na platnu, suvenira, tkanina, narodne nošnje… Organizatori: Centar za kulturu i Turistička organizacija Bora pokazali su se u najboljem svetlu, prvenstveno kada su u pitanju i najzapaženiji programi – folklornih ansambala iz inostranstva, nastupa “Balkanike” i izboru knjaza, glumca Narodnog pozorišta iz Beograda, Lepomira Ivkovića. Preostaje, čini se, da se naziv promeni (manifestacija, ipak, traje samo jedan dan) ili da se, kao u početku, slavi, zabavlja i edukuje (okrugli sto o banji nekad i sad) dva dana.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije