Brestovačka banja: KNJAZ MILOŠ, NAKON 180 GODINA, „PONOVO“ U SVOM KONAKU

Bor, 19. avgust, S.M. – „Dani Brestovačke banje“, 21. put otkako se organizuju, danas su imali posebno obeležje: 180 godina od izgradnje konaka Knjaza Miloša, godine 1837. Bio je to povod, da u liku jednog od glumaca, Knjaz opet „poseti“ svoj slobodarski narod, raspita se „kakva je vlast i kako se  njegove naredbe poštuju, je l narod zadovoljan ili nije“. Miloš je sa svitom i u fijakeru stigao nešto posle podneva, a sem loklanih vlastodržaca, Gospodara srpskoga dočekalo i naroda ko lista na gori, i staro i mlado. Sjatilo se pola Timočke krajine, kao nekada, kao u začetku ove lepe manifestacije, nakon obilaska svog konaka, Knjaz se prošetao veličanstvenim bansjkim parkom, pažljivo razgledao stara jela i dela zlatnih ruku najboljih zanatlija. Nisu izostali da ga pozdrave i stari znanci, borski slikari.

Ovog puta bilo je i novina. Došli su zdarvstveni radnici i narodu koji je čekao u redu merili pritisak i davali savete, bilo je na desetine privantnih firmi i javnih preduzeća – svi su pokazali svoje umeće, znanje i veštine. Bili su narodu na usluzi. KUD „Bor“ je podsetio na igre i plesove sa srpskih kraljevskih dvorova, folklorne grupe iz okolnih sela mamile su aplauze. Večeras je Preobraženjska vatra, podsećanje na današnji praznik kad se menja i voda i gora, kad leto lagano odlazi i dolazi blagodarna jesen.

Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Bor, Aleksandar Milikić.

Oragnizatori: Cerntar za kulturu i Turistička organizacija Bor učinili su sve što su mogli da jednodnevni „Dani banje“ budu upamćeni po lepoti, očuvanju tradicije i običaja naroda ovog kraja.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije