Borsko zdravstvo: OD „OČAJNOG I JEZIVOG“ DO SMENE DIREKTORA

Bor, S.M. – Poslednjih dana borsko, potom i srpsko zdravstvo, našli su se, s razlogom, u središtu pažnje. Dva bitna događaja su pokrenula ovu temu: u Srbiji nemili slučaj u lozničkoj bolnici i stradanje osmogodišnjeg dečaka i u gradu bakra izjava sa poslednje sednice Skupštine opštine Bor najstarijeg odbornika ( verovatno i direktora državnog preduzeća ) Blagoja Spaskovskog kako je u lokalnoj biolnici stanje neodrživo, „očajno i jezivo“. Ministar Lončar je efikasno reagovao poslavši ekspertske ekipe po srpskim bolnicama da se na licu mesta uvere u kakvom su stanju kuće zdravlja, što je ishodilo smenu direktora u 11 bolnica od koiih tri u Timočkoj krajini, među kojima je i borska. Kako će u ovoj stručnoj kontroli proći domovi zdravlja znaće se za nekoliko dana. Lončar je za ovaj potez dobio aplauze javnosti, verovatno i premijera. Spaskovski, iako je pre ministra zdravlja reagovao, nigde nije ni spomenut. Štaviše, njegovo izlaganje o problemima u borskoj bolnici osporili su, dobrim delom, odbornici i lekari Golubović i Balašević. I jeste bilo čudno da se, ne prvi put, i s toliko srdžbe ospe paljba na bolnicu i njeno rukovodstvo i to na sednici koju je direktno prenosila televizija. Igrom dešavanja, Spaskovski je pogodio cilj, ispostavilo se da je, saznaće se i tačno u kojim segmentima, loša slika i prilika opšteg borskog zdravstva koje se finansira iz državne kase.

I da kod nas mnogo toga nije usloženo i mutljikavo – odborniku i kritičaru trebalo bi, u jednu ruku, čestitati. Elem, Spaskovski je kao glavni i dugogodišnji borski kadrovik, pretpostavka je, imao na umu i nešto drugo: najhitnije smeniti kadrove bivšeg partijskog prijatelja i, po funkcijama, kolege i jarana, Saše Mirkovića. Na njihovo mesto trebalo bi da se nađu njegovi ljudi, jer Mirković ionako više nije miljenik naprednjačkog vrha i nije onaj stari i uticajni lider. Iz „džepa“ je za čas izvučen dr Goran Joksimović, što je sad i u Boru najbolje moguće rešenje. Najmanje je bitno to što je partijski podoban. Istovremeno, na drugoj strani, dok Joksimović još nije ni ustoličen u v.d. stanje, krajem ove nedelje, Upravni odbor ( predsednik je Boban Todorović, direktor TIR-a i blizak saradnik Spaskovskog) Doma zdravlja smenjuje nedavno postavljenu dr Zlatu Marković, usput i prvu predsednicu borskog SNS-a. Na njeno mesto predložena je dr Vesna Radosavljević koja će morati da prođe skupštinsko glasanje, jer  sada su domovi zdravlja pri lokalnim samoupravama. Ukoliko Spaskovski ostane na mestu poverenika SNS-a i šefa odborničlke grupe naprednjaka taj predlog će sigurno proći. I što je najvažnije, izbor je, mišljenja su nepodeljena, kvalitetan i obećava bolje dane Domu zdravlja. Da je bilo sreće i razumevanja, možda i Mirkovićevog, i ne samo njegovog, neuplitanja, Jokismović i Radosavljevićeva bi i ranije vodili ove izuzetno značajne ustanove.

Ova priča ima i treći deo a zove se – Apotekarska ustanova Bor. I tamo su, ne samo u zdravstvenim ustanovama, bili kadrovi Saše Mirkovića ( bar tako stoji u javnosti) o kojem se sad ispredaju razne zavrzlame, pa se proturaju i teze kako je navodno on kriv za ogromne dugove koji dostižu neverovatnih 460 miliona dinara. O tome dokle su stigle istrage nadležnih niko ne spominje. Zanimljivo je da je pre dva meseca na čelo Apoteke došla Tatjana Videnović, iznenadni kadar iz vladajuće partije koja se ne može pohvaliti ni zavidnim kadrovima, niti kadrovskom politikom. Ta politika je toliko urušena da je bespotrebno i komentarisati. Ipak: lake i meteorski brze promene direktora ( Dom zdravlja, recimo), pa i nekih javni predjuzeća dovoljno svedoče o nezdravim odnosima unutar lokalne vlasti. Ništa bolje nije ni u SNS-u, jer je jedno s drugim u najbližoj vezi. Ovde se postavlja i pitanje: Kako političke gazde, ili gazda, ranije, dok su bili u ljubavi sa Mirkovićem, ne pokrenuše kampanju za rukovodioce i u Domu zdravlja, i u Opštoj bolnici, i u Apotekarskoj ustanovi?

I još jedan detalj iz ovog „bakarnog“ zdarvstvenog biltena nije za bacanje: to što je i kako je Spaskovski na sednici SO Bor, pred TV kamerama, izrekao za zaposlene i rukovodstvo bolnice retko može da se čuje negde u Srbiji. Pogotovu ako nije u dovljnoj meri tačno. Šta bi bilo da je neko od novinara objavio jednu takvu vruću konstaciju? Najverovatnije bi završio na sudu. Bolje je o tome da ne razmišljamo. Razmislimo zato još jedanput: Ko nam i kako, godinama, uprkos promenama vlasti, vodi kadrovsku, ekonomsku, kulturnu i uopšte društvenu politiku koja se – nažalost i uz „očaj i jezu“ – svodi na samo jednu kontraverznu ličnost. I ne samo u Boru.

Da li bi i ova, KADROVSKA TEMA, bila poželjna za najavljeni dolazak premijera u Bor i Timočku krajinu? Ako se opet bude pitao glavni lokalni kadrovik – od tog posla nema ništa!

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije