Borsko jezero: NI STRUJE, NI PREVOZA, NI LEPOG VREMENA…

Borsko jezero, S.M. – Prvomajski uranak na Borksom jezeru, po tradiciji, ni ove godine nije izostao, ali su nedostajali – besplatan prevoz, kontinuirano snabdevanje strujom i – lepo vreme. Lokalni  mediji su izvestili da se okupio „veći broj Borana i njihovih gostiju“ , mada to nije bio ni delić ranije slike – prepuna glavna plaža, celodnevni kulturno-zabavni program, puni restorani i šetališta. Mnogi nisu došli jer nije bio besplatnog autobuskog prevoza, drugi su se razočarali višesatnim nestankom struje u naseljima Brestovačka banja i Borsko jezero, treće je omelo hladnjikao i oblačno vreme. Bilo je i onih koji nisu imali novca još za jedan praznični trošak, pa su ostali kući. Oni su možda i najbolje prošli.

Glavni organizatori, opština Bor i Centar za kulturu, uz asistenciju Turističke organizacije, potrudili su se u granicama mogućnosti. Komunlaci su pred praznik uredili ceo prostor, čak je obnovljena i bina na glavnoj plaži, sve je bilo spremno za doček bar 10 do 20.000 gostiju. Ugostitelji su bili spremni kao i uvek, prvenstveno u hotelu „Jezero“ i nacionalnom restoranu „Jezerce“, bilo je i privatnika, najviše suvenirnica, kao i raznih đakonija i vašarske robe.

Ipak, malo ljudi je pokvarilo upupan doživljaj. Narod će se okupljati i narednih prvomajskih praznika, jer Jezero je prvo, najveće i najlepše izletište Borana, ali – velikih fešti i uobičajenog uranka, po mnogo čemu sudeći, neće biti. Stigla su neka nova vremena, i radnička klasa više će se grčevito boriti za svoja prava nego što će proslavljati i veličati „nove radne pobede“. Da li je taj proces već počeo izostankom besplatnog prevoza? Najverovatnije, jeste. Zašto se baš tog dana dogodio višečasovni nestanak struje? To je pitanje o kojem bi trebalo ozbiljnije razgovarati. Elektrodistribucija Bor i Elektrotimok Zaječaer trebali bi da izdaju zvanično saopštenje i da se utvrdi o čemu je tačno reč, da li u pitanju ljudski faktor, jer ovako je već stvoren teren za raznorazne sumnje i pretpostavke.

(Na našim fotografijama – Borsko jezero juče popodne…)

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije