Borsko jezero: NA URANKU U JAKNAMA I S KIŠOBRANIMA

Bor, S.M. – Tradicionalna prvomajska budilica i juče ujutru je sa platoa Doma kulture krenula gradskim ulicama i Banjskim poljem pozivajući građane da i ovaj 1. maj, Praznik rada, dočekaju, po običaju, na obalama Borskog jezera. Vreme nije bilo naklonjeno, smanjivali su se oblaci i sitna kiša, bilo je i prohladno – većina, i starijih i mlađih, nosila je jakne i kapuljače ili kišobrane. Prodavci sladoleda , hladnog piva i osvežavajućih napitaka ostali su praznih džepova. Malo više sreće imale su roštiljdžije. Mogli su se videti i retki bivaci kraj jezerske bistre vode u zelenilu koje je jedino podsećalo na prolećne dane. Nije bilo uobičajene gužve, dok je muziciranje “Medaljona” na Velikoj plaži pratio mali broj znatiželjnika. Bilo je suvenira, predmeta domaće radinosti, slatkiša, raznovrsnog pića, specijaliteta sa roštilja. Iz najveće šatre, kraj obale jezera, čula se muzika. U ostalim ugostiteljskim firmama bilo je poluparazno. Okretali su se – ne kao nekada, jaganjci i prasići na ražnju – ringišpili, bilo je zanimljivih zabavnih igara, za svakog ponešto. Ipak, oko podneva, nije se sjatilo više od dve, tri hiljade ljudi.

Saobraćaj je besprekorno regulisan, autobusi su besplatno prevozili na svakih pola sata, veći broj Borana stizao je i posle podneva, najviše svojim automobilima. Bilo je veselo i u hotelu “Jezero”, u etno restoranu “Jezerce”, na splavu, u “Vertigo sitiju”.

U Dolini mira, u blizini jezera, ljubitelji umetnosti dolazili su na izložbu skulptura (65 dela u drvetu) Milorada Antića Pirketa. U kamp naselju, kao i uvek, nije bilo mesta.

I borska Toplana je delimično uticala na manje gostiju na Jezeru: radijatori su, već u prepodnevnim satima, bili topli, tako da je najveći broj Borana – ipak – ostao kući.

Centar za kulturu i pokrovitelj Grad Bor učinili su sve da i ovaj 1.maj na Borskom jezeru bude što lepši i na zadovoljstvo Borana i njihovih gostiju.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije