BORSKI “VESELI PROBIRAČI” SLAVILI 58. PUT

Bor, S.M. – Društvo “Veselih probirača” iz Bora proslavilo je danas svoju slavu Svetu mučenicu Veru, Nadu i ljubav majku Sofiju u prelepom ambijentu hotela Albo. Okupilo se uvek raspoloženo društvo da 58. put, 58. godinu zaredom nastavi slavsku tradiciju uz lepu reč, stare pesme i muziku, sećanja na dobročinstva i  prohujale godine.

Sveštenici borske crkve Sveti Đorđe i domaćini na čelu sa Novicom Stankovićem Lukinim presekli su slavski kolač, zavetovali se da neće izneveriti tradiciju i pomolili se Svevišnjem za još bolje i srećnije dane. Svi su, po običaju, saslušali himnu “Od devojče Piroćanče”, a onda je, kao i godinama do sada, besedio najstariji član i počasni predsednik, 81-godišnji Selimir Stepanović:

-Srećna slava i da ste živi i zdravi još godina sto i više. Ostanite vedra duha i zdravog razuma, pronosite s dostojanstvom ime Bora i ne zaboravite naše običaje,  stare dobre melodije, dobru kapljicu i stara jela i mezetluke ovog kraja. I zapamtite za sva vremena: “Pesma nas je održala” – nazdravio je neponovljivi borski boem i arhitekta koji ne propušta ni jedan susret “Veselih probirača”. Predsednik Društva, Borko Gajić ovog puta je izostao zbog bolesti, ali imao je adekvatnu zamenu – svi su se složili –  u probiračkom debiju Bojana Čukića čiji se klavir, nakon prvih pet sati rada bez prestanka, i bukvalno “usijao”.

Druženje je nastavljeno uz muziku i pesme koje nikad ne prolaze. Ovakvi susreti održavaju su više puta u godini i uvek protiču u razdraganoj, prijateljskoj atmosferi kakva se samo poželeti može i po mnogo čemu su jedinstveni u Srbiji.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije