BORSKI INSTITUT SA JAPANCIMA SATELITOM “ISPITUJE” ZAGAĐENU VODU I ZEMLJIŠTE U ISTOČNOJ SRBIJI

U prostorijama hotela “Srbija” u Boru održana je prezentacija projekta “Istraživanje sistema integracije analize prostornog okruženja i primene naprednih tehnologija za iskorišćenje metala u cilju održivog korišćenja mineralnih resursa”, skraćenog naziva “I kjub (E3)”. Pokret za Novo Doba je, posredstvom svog Akademskog kluba i uz podršku Mladih istraživača Bor, učestvovao kao partner u prezentaciji ovog izuzetno značajnog projekta za Bor i njegovu okolinu, kao i celu istočnu Srbiju.

Ovaj projekat, ukupne vrednosti 5,6 miliona dolara, sprovode partnerski Vlada Japana, posredstvom svojih agencija za međunarodnu saradnju (JICA) i Univerziteta Akita i Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor (IRM). Rukovodilac projekta je profesor Daizo Išijama sa Akita Univerziteta, dok je generalni menadžer dr Zoran Stevanović, izvršni direktor IRM Bor.

Kako je istakao dr Stevanović, projekat “E3” je nastao kao nastavak dugogodišnje uspešne saradnje IRM-a i njegovih partnera iz Japana, započet je 2015. i predviđeno je da traje do 2020, godine. On  je naglasio da je ovaj projekat prošao tri kruga provere samo u Japanu i na kraju bio je odobren kao jedini ovakve vrste u svetu. Značaj projekta se ogleda u poboljšanju kvaliteta voda i zemljišta u Boru i okolini, a posredno i celoj Istočnoj Srbiji putem detaljnog ispitivanja sadržaja metala u njima, kao i uvođenjem inovativnih tehnologija i procesa za njihovu remedijaciju. Ovakav pristup rešavanju vekovnog ekološkog problema doneće i malu, ali značajnu ekonomsku dobit koja će kasnije biti upotrebljena za poboljšanje celokupne ekološke situacije u Boru i okolini. Posebno je naglašeno da IRM poseduje najsavremenije aparate i laboratorijsku opremu, ali I da je oko 30 zaposlenih bilo na stručnom usavršavanju u Japanu, s tim što je planirano da se broj stručnjaka na usavršavanju udvostruči do kraja projekta. Dr Stevanović je istakao da Institut ima još nekoliko projekata u planu koji su usmereni ka poboljšanju kvaliteta životne sredine.

Profesor Išijama je govorio o tehničkim aspektima projekta “E3” navodeći pozitivne primere implementacije ovakvih tehnika i tehnologija u Japanu. On je objasnio da se ispitivanje sadržaja metala u vodotokovima i zemljištu na ispitivanoj oblasti koja obuhvata Bor, Majdanpek i veći deo Istočne Srbije, vrši na dva načina: satelitskim ispitivanjem ( satelit japanske svemirske agencije) i uzorkovanjem zemljišta i voda terenu. Ovakvim pristupom, ističe profesor Išijama, dobija se detaljna slika stanja na terenu, koja se zatim primenjuje u daljim procesima ekstrakcije metala iz voda i zemljišta. Naveden je primer primene ovih tehnologija u rudniku sumpora Matsuo u Japanu, gde je okolina bila gotovo opustošena. Danas je to zdrava životna sredina. Profesor Išijama je rekao da je nezahvalno prognozirati kada treba očekivati takve rezultate i u okolini Bora, ali je naveo da se prvi pomaci očekuju po završetku implementacije projekta, 2020. godine. On je na kraju zahvalio Institutu za rudarstvo i metalurgiju na izuzetnoj podršci i saradnji na ovom projektu.

Doktorand i sardnik IRM, Stefan Đorđievski, naveo je konkretne primere prisustva metala u vodama u okolini Bora, posebno naglašavajući prisustvo bakra u Beloj reci od 1,6 odsto, dok je, recimo, taj procenat u rudi kopa Veliki Krivelj svega 0,3 procenta. I on je istakao ogroman značaj primene ovog projekta, jer bi mogao da spreči ogromnu ekološku katastrofu u borskim rudnicima, katastrofu koja je izvesna u sadašnjim uslovima rada i eksploatacije.

 

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije