Borski „Divlji zapad“: I KRADU BAKAR I PRETE!

U krugu stare borske Flotacije  u petak, 1. marta, došlo je do krađe sekundarnih sirovina kada je pet osoba srušilo metalnu ogradu. Ukradena je metalna cev dužine dva i metalni profil od tri metra. To što je vrednost ovog ukradenog metala na tržištu sekundarnih sirovina mala, ne znači da problem, kad se bolje sagleda, nije veliki. Reč je o gotovo svakodnevnoj pojavi krađe, i danju i noću, često u grupama sa ženama i decom, i najdrskijem posezanju za tuđom imovinom. Najviše je pogođen državni i javni imetak i to posed RTB-a Bor, današnjeg Zijina. Događalo se da se u krađama toliko daleko išlo da se nije prezalo ni od policije, još manje od stražara i bezbednosnih službi kombinata bakra. I danas se pamte slučajevi pogibije lopova na krovu basenske Livnice ili pri krađi oluka na zgradi Tehničkog fakulteta. Pre neki mesec kradljivac je poginuo u blizini kriveljske flotacije. Skinut je i odnet  bezmalo ceo bakarni lim sa krova Kapije Bora, kao i deo lima sa Doma kulture. Nemoguće je zaboraviti i najdrskiju otimačinu – skidanje oluka sa zgrade policije  ili, što je još čudnije, kamenovanje Policijske uprave u Boru. I, ono najneshvatljivije – najdrskiji  lopovi su poznati organima gonjenja. Oni, nažalost, kao po pravilu, dobijaju blaže kazne (zakon je takav kakav jeste!) i ponovo se vraćaju na isto mesto nastavljajući  da  „prikupljaju“ sekundarne sirovine. I menadžment bivšeg RTB-a, ko zna koliko puta, upozoravao je nadležne da je imovina kombinata prekomerno ugrožena i da su počinioci, manje-više, poznati. Ipak, utisak je, da se nije dovoljno odmaklo od početka, i da i dalje vršljaju jedni te isti lopovi i najdrskiji nasilnici na tuđe dobro. Ni radnici obezbeđenja imovine nekdašnjeg RTB-a,  „Inex plus doo“ , ne mogu sami da se izbore sa takvim nasrtajima organizovanih kradljivaca koji se ne ustručavaju i da im otvoreno prete (1. marta su, uz strašne pretnje, čak i povredili jendog stražara). Iako čak ni njih 230, osposobljenih i dobro opremljenih, danonoćno budno pazi na imovinu „Zijin Copper Bor“ , izgleda, nemoćni su da bez snažnije podrške policije, tužilaštva, sudova i ostalih bezbednosnih državnih struktura prevaziđu problem. Jer, ponekad su u pitanju i ljudski životi, što nije nepoznato ni sudovima. Zato se u poslednje vreme sve više čuju predlozi sa raznih strana kako bi se efikasnije sprečile ovakve krađe, naislništvo i pretnje radnicima obezbeđenja. Među najvažnijim predlozima jeste zabrana izvoza sekundarnog bakra iz Srbije i pooštravanje kaznene politike prema sakupljačima i otkupljivačima bakra i sekundarnih sirovina. Predlagano je i da se pooštri kaznena politika i da se neka od takvih krivičnih dela kvalifikuju i kao izazivanje opšte opasnosti.

Poslednjim upadom uz rušenje ograde u posed “Zijin Copper Bor”, osim krivičnog dela krađe, bila je ugrožena i sigurnost radnika “Inex plus doo” koji, usput napomenimo, obezbeđuju prostor od oko 8.000 hektara. Radnici ovog preduzeća tvrde da je u službenoj belešci povodom ovog slučaja tačno navedeno ime i prezime jednog od kradljivaca. On je okarakterisan kao “višestruki povratnik”.

Kako će se okončati nemili događaj od prošlog petka kod stare flotacije, gde su najhitnije na lice mesta stigle dve policijske patrole? Da li će se , kao što se događalo, uhvaćenim i prepoznatim lopovima pogledati kroz prste (oni se najviše žale na siromaštvo i besposlicu) ili će dobiti zaslužene kazne, teško je tvrditi. S  obzirom da zakon za takva dela, prema mnogim mišljenima, nije adekvatan, odnosno strožiji (povratnici u krađi i otvorene pretnje/ ugrožavanje sigurnosti), ne može se, bar zasad, ni očekivati više reda i sigurnija zaštita tuđe imovine.  RTB sada nije više samo u vlasništvu države Srbije, većinski vlasnik je kineska kompanija Zijin, pa je i razumljivo da, zajedno, uz dodatne propisne mere obezbeđenja, imamo obavezu više da do kraja branimo nasrtaje na imovinu stranog strateškog partnera. Jer, svaki nedozovljeni upad na posed stranaca u ovoj zemlji može da ima i dalekosežnije  posledice. A i Bor i Srbija, zar je potrebno naglašavati, nisu “Divlji zapad”!

 

Na fotografiji: Porušena ograda kod stare flotacije RTB-a, u petak 1. marta

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije