Bor, Zaječar i Srbija – između plaža, jezera i korone

Bor, S.M. – U današnoj “Politici” osvanuo je zanimljiv tekst: Vlasinsko jezero – između virusa i vrućine. Tamo su lokalne vlasti (Štab za vanredne situacije) uvele mere zaštite od koronavirusa koje podrazumevaju i zatvaranje, pražnjenje veštačkog Vlasinskog jezera narednih sedam dana. To je naljutilo uglavnom mlade koji su protestovali ispred opštinske zgrade. Neko je u međuvremenu ponovo – i neovlašćeno – aktivirao branu i jezero je napunjeno. Odlučeno je da se sačeka mišljenje Zavoda za javno zdravlje i da se tek onda, u dogovoru sa JP “Srbijavode”, vidi šta će se činiti.

Kod nas u Boru i Zaječaru nema nikakvih zabrana za masovne posete plažama (postoje preporuke i odluke o socijalnoj distanci, maskama, higijeni…), sem zatvaranja otvorenih bazena. I plaže na rekama, na Timoku i Dunavu, kao i Borsko i Rgotsko jezero u punom su kapacitetu poslednjih dana. Ništa drugačije nije ni u ostalim delovima zemlje, od beogradske Ade Ciganlije do plaže na Savi i manjim rekama i jezerima.

U gradskom Press centru u Boru juče je saopšteno da je zabeleženo još devet novih slučajeva koronavirusa, da je šestoro obolelih izlečeno i da je ukupno 48 pozitivnih na virus. Čekaju se rezultati 70 testiranih. Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice je osam pozitivnih na koronavirus. U Zaječaru je teža situacija. U celoj Srbiji došlo je do manje stabilizacije, ali i dalje vlada stanje opšte opreznosti i bojazni. I države u našem okruženju imaju velike probleme sa koronavirusom, uostalom ista ili slična slika je u celom svetu.

Zasad je, izgleda, bežanje od vrućine važnije od – opasnog virusa!?

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije