Bor: Većnici sutra usvajaju predlog novog budžeta – informisanje “zadnja rupa”

Bor, S.M. – Glavna tema sutrašnje sednice Opštinskog veća biće usvajanje lokalnog budžeta za 2018. godinu. Iako je u predlogu Nacrta objavljenom na zvaničnom sajtu Opštine Bor predviđeno da će se za sufinasiranje projekata u informativnoj delatnosti izdvojiti 5 miliona dinara, izgleda da će se desiti najmanje očekivano – ova cifra biće umanjena za nekoliko nula. Naći će se novi predlog, nezvanično saznajemo, uokviren u oblandu od 500 – 600.000 dinara. Ako se za sport, umesto predloženih 40 i više miliona izdvoji pola te sume, sportski radnici će se obema rukama uhvaiti za glavu. To, ipak, nije tako strašno u poređenju sa iznosom za informisanje. Iako ne znamo kako će ovi prelozi biti obrazloženi (najverovatnije kao politički neophodni), sigurno je da će se za privatnu i jedinu TV u Boru naći para mimo ovih nazovimo „projektovanih“ 500.000 dinara. Jer, u Boru, sem RTV Bor, postoji još najmanje pet, šest medija što znači da im neće pripasti ni mrvice od budžetskih para. Pitanje je da li će imati smisla da se uopšte i pojavljuju na takvim konkursima. Ukoliko pogledamo kako je ova izuzetno važna društvena oblast finansirana iz budžeta u ovoj, 2017. godini, dolazimo do podataka da je najjača medijska kuća imala posebne aršine jer su korišćene javne nabavke. TV je u tim snalaženjima odlično prošla, svi ostali su ostali – kratkih rukava. Na njih pet ili šest, posle konkursa o projektnom finasiranju, potrošeno je svega  800.000 dinara. Premalo. Da ne komentarišemo stav novinarskih udruženja da je preko potrebno 2 odsto iz bužeta izdvojiti za medijske projekte. A naredni lokalni budžet biće „težak“ 2,1 milijardu dinara.

Ukoliko se ovo medijsko umenjenje zaista dogodi ( izgledi su da hoće) onda je to i presedan i – nečija neodgovornost. Zašto? E, pa to je posebno pitanje i o njemu će se sigurno dosta govoriti i pisati narednih dana i meseci. Jer, u tom slučaju Opština Bor postaje rekorder u ignorisanju medija koji su joj, manje-više, uvek bili naklonjeni. Čak i po ceni doslednog služenja profesiji.

U celoj ovoj neveseloj igri, postoji i nešto dobro. Nedavno se negde u javnosti pojavio predlog da se mediji totalno izuzmu iz budžetskog finansiranja i da sami izađu na tržište. Jer, jedino tako je moguće obezbediti kvalitetnije i profesionalnije infromisanje koje neće biti partijski kažnjavano ili nagrađivano.

U primeru Bora je kristalno jasno da nako važan nije zadovoljan „medijskim firmicama“ pa ih tako nemilosrdno finansijski kreše. Za poslušnike novac će stizati mimo toliko hvaljenog projektnog infromisanja. Ako Bor bude preteča i gotovo ukine projektno finansiranje (misli se na onih 500.000 din.), pobraće aplauze najnaprednijih evropskih društava koja i u ovoj sferi posla isključivo gledaju tržište.

Sutrašnja sednica Opštinskog veća i rasprava o novom bužetu i dinaru za infromisanje počinje u 12 sati, tačno u podne. Već negde posle 14 sati znaćemo jesmo li zakoračili u – Evropu koja i medije izlaže surovoj tržišnoj utakmici. Iako ne verujemo da će se to desiti, bar ćemo se suočiti sa istinom da smo, kad je informisanje u pitanju, još jedanput „pobrkali lončiće“.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije