Bor: UBIJAJU NEDUŽNE ŽIVOTINJE, POLICIJA NA POTEZU

Bor – Mačor po imenu Oliver ustreljen je u petak, 7. februara u borskom naselju Bor II, kada je na njega za sada nepoznati počinilac ispalio smrtonosni hitac koji mu je probio grudi. Prostrelnu ranu najverovatnije je zadobio iz vazdušnog oružja u najbližem komšiluku.

– Istog dana vratio se kući. Bio je uznemiren, ništa nije hteo da jede i nije pio vodu. Samo je ležao. U prvom trenutku, zbog duge dlake, nisam primetila prostrelne rane na telu mačora.

“U Veterinarskoj stanici, tokom vikenda, konstatovana mu je prostrelna rana iz vazdušne puške. Iz tela mu je izvađena olovna dijabola. Rana mu je zašivena, pružena mu je terapija i pušten je kući”. I pored svakodnevnog veterinarskog nadzora, životnu bitku izgubio je u četvrtak 13. februara.

– Teško je disao i bilo je potresno. Kasno sinoć, glava mu je klonula i nade više nije bilo… – priča nam vidno uznemirena vlasnica mačora.

Po svemu sudeći ovaj nesrećni kućni ljubimac nije prva žrtva tajanstvenog strelca iz ovog borskog naselja. Nekoliko ulica dalje nedavno se dogodio sličan incident.

– Strašno! I na mog mačora neko je ovih dana pucao i to u sred čela. Preživeo je srećom i nije imao težih posledica. Ostale su samo ogrebotine. Mislim da je u pitanju vazdušna puška – priča nam vidno zabrinut M.M. vlasnik ranjenog kućnog ljubimca iz komšiluka.

“Mučki iz zasede da vazdušnom puškom ubija kućne ljubimce svojih komšija. Pa to je nečuveno”! Ko zna koliko ih je do sada “ukokao”.

Ovako smrtonosni pir, koji vazdušnim oružjem u borskom naselju Bor II već danima sprovodi za sada nepoznati počinilac, opisuje naš sledeći sagovornik koji je želeo da ostane anoniman. On međutim ističe da ovakvom zločinačkom i osionom ponašanju konačno mora da se stane u kraj i pita se hoće li slovo zakona u potpunosti zaživeti u praksi.

– Kakav je to čovek? Zamislite da u jednom gradskom naselju nekome može da padne na pamet da uzme oružje u ruke i raspali redom po kućnim ljubimcima svojih komšija, koji mu nisu po volji. To samo poremećen čovek može da uradi.

“Još strašnije je to što je u blizini dečije igralište. O mogućim posledicama ne smem ni da razmišljam” – upozorava naš sagovornik.

Zbog krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja u Srbiji je za 12 godina kažnjeno 246 osoba, iako je broj prijavljenih daleko veći.

Ministarstvo pravde je u svom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predvidelo povećanje kazni za zlostavljanje i ubijanje životinja. Umesto dosadašnje kazne od jedne godine, zlostavljačima životinja pretiće kazna od dve godine zatvora. (B.P.)

 

Foto: Pixabay

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije