Bor: Topionički dim jutros “gušio” pola grada

Bor, S.M. – Zatrovani dim iz metalurških pogona RTB-a Bor jutros je, od sedam do deset sati, nemilosrdno „gušio“ stanovnike starog dela grada, najviše u delu Zelene pijace, Doma kulture i Čačanskih solitera. Prekomerne količine sumpor-dioksida sa ostalim otrovnim gasovima prekrile su i Gradski park, kao i delove grada do bolnice i bližu okolinu. Očevici svedoče da je jedna starija Boranka na pijaci pala u nsvest. Najgore je bilo asmatičarima koji su se spašavali bežeći u obližnje prodavnice i piljare. S vremena na vreme, do 10 sati, zatrovani vazduh se pojavljivao u oblacima iznad starog dela grada. Zvanične reakcije nadležnih u RTB-u Bor zasad nema, ali je očigledno da je reč o akcidentu u novoj topionici i Fabrici sumporne kisline. I ranije se događalo da se pojavi „višak“ sumpor-dioskida u atmosferi, ali ne toliko prekomerno kao jutros. Očekuje se, kako zakon nalaže, da se sa zvaničnim merenjima iz merne stanice u Gradskom parku oglasi Agencija za zaštitu životne sredine.

Iz RTB-a je proteklih dana i nedelja više puta saopštavano da je vazduh iznad Bora među najčisitjim u Srbiji, što je apsolutno tačno jer se ovaj grad nalazi na nadmorskoj visini oko 400 metara. Naravno, pod uslovom da topionički pogoni rade besprekorno i ne „šalju“ – kao nekad – emisjje otrovnih gasova u atmosferu.

Posle jutrošnjeg zagađenja nije bilo novih ekoloških „ispada“, a dan u Boru je bio lep i sunčan, pravi prolećni.

Na fotografijama: Detalji zagađenja vazduha u starom centru Bora posle 9 sati kad se zatrovani dim lagano povlačio i nestajao.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije