Bor: SMENA PREDSEDNIKA OPŠTINE NA VIDIKU

Bor, 27. jun, S.M. – Smena predsednika Opštine Bor Živorada Petrovića je sve izvesnija. Kako nezvanično saznajemo iz pouzdanih izvora, predstavnici predlagača za odlazak Patrovića sa vlasti  (grupa odbornika SNS-a) preuzeli su danas zahtev za sazivanje vanredne sednice SO. Potrebno je, shodno zakonu, 12 od 35 odbornika da potpiše povaj dokument koji, člim ode u proceduru, obavezuje predsednika SO da u roku od 48 sati zakaže vanrednu sednicu. Jedan broj odbornika danas je već poptisao zahtev. Očekuje se da potrebna dokumentacija bude predata danas ili narednih dana.

S obzirom da su do sada otkazane dve sednice Opštinskog veća i da je peticiju za smenu Petrovića potpislao čak 25 odbornika nastala je očigledna kriza u funkcionisnaju opštine. Poslednji zakonski rok za redovno održavanje sednice Skupštine opštine je sredina idućeg meseca.

-Ja sam vojnik partije i kad mi kažu u vrhu SNS-a podneću ostavku. Do tada mi tako nešto ne pada na pamet – izjavio je nedavno Živorad Petrović.

Po mnogo čemu sudeći, vanrednom sednicom SO izbegla bi se prinudna uprava, a većina odbornika (sudeći po peticiji ona je izvesna) bez po muke izglasala bi smenu opštinskog čelnika.

Najverovatnije bi se istog dana održala i nova sednica SO na kojoj bi se glasanjem izabralo i novo rukovodstvo.

Koliko je poznato, u vrhu vladajućeg SNS-a zasad nema reagovanja na očiglednu krizu u radu lokalne samouprave nastalu nejedinstvom u redovima naprednjaka. Rešenost da se istraje u pročišćavanju sopstvenih redova, izgleda, da se više ne dovodi u pitanje.

U kuloarskim pričama u opciji je više imena za novog predsednika Opštine Bor. U prvom planu su Nebojša Videnović, Aleksandar Milikić i Vladan Novović. Eventualnim odlaksom Petrovića ostalo bi „upražnjeno“ mesto i zamenika predsednika opštine, jer će se u tom slučaju Saša Vukadinović sigurno povući. Došlo bi i do novih imena i rokada i na ostalim važnijim rukovodećim mestima i funkcijama. Sada je u taboru predlagača za smenu Petrovića najvažnije da do toga i dođe, a o kadrovima bi se kasnije lakše dogovaralo. Ukoliko dođe do promena, zaljuljaće se fotelje i nekim važnim direktorima u javnom sektoru.

Bor iduće godine, već početkom aprila, čekaju redovni lokalni izbori, tako da će nova garnitura opštinskih funkcionera imati izuzetno  odgovornu obavezu da se spremi za izbornu kampanju koja bi trebalo da krene već najesen.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije