Bor: Smena predsednika ako naredi vrh SNS-a

Potpisnici peticije za smenu Živorada Petrovića (SNS), po svemu sudeći, odustali su od ideje da se u gradu bakra uvedu privremene mere, pa će podneti zahtev za njegovo rezrešenje sa funkcije predsednika Opštine Bor – saznaju “Novosti”.

Prema informacijama, do kojih su „Novosti“ došle, 25 od 35 odbornika Skupštine opštine preuzelo je formulare za zakazivanje vanredne sednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda – smena Petrovića, njegovog zamenika Saše Vukadinovića (SNS) i članova Opštinskog veća.

Inicijativu je pokrenula odbornička grupa naprednjaka potpomognuta SPS i pojedinim odbornicima opozicije.

– Tačno je da su oni, koji žele moju smenu, preuzeli dokumentaciju za zakazivanje sednice za moj opoziv – potvrdio je Petrović, navodeći da je potrebno da sakupe, najmanje, trećinu potpisa odbornika.

Aktuelni prvi čovek Bora naglašava da neće ništa komentarisati, sve dok ne bude stigao zvaničan zahtev za njegov opoziv.

– Moguće je i da je ovo samo manevar da me nateraju da sam podnesem ostavku, ali im to zadovoljstvo neću pružiti – rezigniran je Petrović. – Neka moje partijske kolege zakažu sednicu i pokušaju da me smene. Samo, moraće da budu spremni i na posledice, koje će taj potez izazvati, jer bi mnogo nečistog veša isplivalo u javnost.

Petrović, takođe, navodi da bi ukoliko iz vrha SNS dobije naređenje da se povuče, to učinio istog časa.

– Ovako, neću da se povlačim pred onima, koji su samo dizači ruku, a glavni reditelj i scenarista ove sapunice, zbog koje trpe svi Borani, krije se iza njihovih potpisa – naglasio je Petrović, ali nije želeo da precizira o kome je reč.

Shodno zakonu, 12 od 35 odbornika trebalo bi da potpiše dokument, koji obavezuje predsednika SO da u roku od 48 sati zakaže vanrednu sednicu. Jedan broj odbornika već je potpisao zahtev za smenu Petrovića.

Vidoje Adamović (SNS), predsednik Skupštine opštine, ističe da je prvi potpisao zahtev za Petrovićevu smenu, jer “nije zadovoljan funkcionisanjem izvršne vlasti”.

– Petrović i njegov zamenik Vukadinović sami donose većinu odluka i ne poštuju stav odbornika – tvrdi Adamović. – Aktuelni gradonačelnik nema komunikaciju sa članstvom i smatram da bi bilo najbolje da, u inetersu grada, sam podnese ostavku.

Još konkretniji je bio Aleksandar Milikić, odbornik iz redova SNS, koji se u javnosti najviše pominje kao mogući naslednik Petrovića.

– Nezadovoljan sam radom izvršne vlasti u protekle tri godine, koju je obeležilo mnogo afera, od snimka koji je procurio u javnost u kome Petrović preti otkazima, nestanku skupog džipa, koji je vozio gradonačelnik, zapošljavanju članova bliže rodbine… Ne želim u tome više da učestvujem! – poručuje Milikić.

Sličnog je mišljenja i njegov skupštinski i partijski kolega Milinko Živković, koji veruje da će ako Petrović ostane na čelu grada, naprednjaci na lokalnim izborima naredne godine proći gore, nego u Zaječaru.

SMENE PO TIMOČKOJ KRAJINI

Nije prvi put da SNS u Timočkoj Krajini smenjuje svoje kadrove sa čelnih mesta u opštinama. Nedavno je glasovima stranačkih kolega u Negotinu sa mesta predsednika Opštine smenjen Jovan Milovanović. Fotelja se drma i napradnjaku Radisavu Čučanoviću, prvom čoveku Kladova, ali i Dejanu Vagneru, čelniku Majdanpeka.

PROKOCKANA ŠANSA

– Imali smo šansu da proteklih godina, kada je uloženo oko 400 miliona evra, od Bora napravimo bolje mesto za život – kaže Milinko Živković. – Međutim, zbog inertnosti vlasti ta prilika je prokockana, a uz to javna preduzeća i ustanove su u dubiozi više od 2,5 milijardi dinara, za šta je najdirektnije kriva aktuelna opštinska vlast.

 

 

Izvor: novosti.rs

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije