Bor: Onlajn debata o aerozagađenju pod nazivom “Ne mogu da dišem”

Bor, S.M. – U okviru inicijative “Mladi protiv aerozagađenja”, koju sprovodi neformalna grupa mladih “Mladi menjaju”, danas od 18 časova biće organizovana prva onlajn debata na temu aerozagađenja u Boru pod nazivom “Ne mogu da dišem”.

U debati učestvuju Ilija Đuričić, lider grupe “Mladi menjaju” i profesor hemije Slavoljub Kostić koji će pružiti širi osvrt na efekte povećanog nivoa aerozagađenja i njegove posledice, dok razgovor moderira Marija Pešić iz Asocijacije za razvoj grada. Cilj debate je bolje upoznavanje, primarno mladih, sa problemom aerozagađenja koje intenzivno pogađa građane Bora poslednjih godina.

Kako se navodi u najavi debate, Bor, kao rudarski grad, decenijama je suočen sa problemom aerozagađenja koje je delimično umanjeno rekonstrukcijom pogona Rudarsko-topioničarskog basena 2015. godine, ali je nakon preuzimanja rudarskog basena od strane kineske kompanije Ziđin aerozagađenje višestruko uvećano, što potvrđuju i zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Prema podacima agencije, samo u 2019. godini u Boru je 199 puta zabeležena uvećana vrednost sumpordioksida u odnosu na dozvoljene granice.

Reakcije nadležnih institucija i gradskih čelnika na nezadovoljstvo građana i podatke koji potvrđuju aerozagađenje koje je često bilo karakterisano kao “opasno po zdravlje”, bile su blage i nisu dovele do pomaka u rešavanju problema aerozagađenja.

Iz grupe “Mladi menjaju” pozivaju sve zainteresovane da se priključe današnjoj onlajn debati “Ne mogu da dišem”  od 18 časova putem Google Meet platforme na ovom linku. Za učešće u debati neophodno je korišćenje Gmail naloga.

Neformalna grupa “Mladi menjaju” okupila se septembra 2019. godine radi zajedničkog pokušaja rešavanja problema aerozagađenja u Boru. Želja grupe mladih Borana je da animira javnost, pruži predloge za rešavanje problema zagađenja, kao i da se kao građani aktivno uključe u rešavanje problema aerozagađenja.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije