Bor: NOVE ČESME KRASE GRAD I – PODSEĆAJU…

Bor, B.F.. – Česme i fontane su ukras svake varoši, svakog grada. U prestonom Beogradu prva fontana sagrađena je na Terazijama 1927. Spomen česme i sve ostale u Srbiji su nicale mnogo godina ranije – na primer: Zaječar je – verovatno najviše u Srbiji –  imao 95 javnih česama od kojih je, od prvih, od 1885. do do danas srušeno više od 30. Godine 2015., dr Miodrag Velojić promovisao je u Istoriskom arhivu Timočke Krajine knjigu “Zaječarske javne česme”, dve godine kasnije, 2017. obnovljena je čuvena česma Mehmed Paše Sokolovića na Kalemagdanu u Beogradu sagrađena još polovinom 16. veka. Ništa manja po čuvenju je i Hajdučka česma podno Košutnjaka u Beogradu (podignuta krajem 18. veka) u čijoj je blizini 1868. ubijen knez Mihajlo Obrenović. I Čukur česma je deo istorije srpskog naroda, gde su Turci 15. juna 1862. godine ubili šegrta Savu Petkovića izazivajuću Srbe na konačni obračun. Zadužbina trgovca Tome Vanđela podignuta je 1931. godine, autor je poznati srpski skulptor i akademik Simeon Roksandić.

Bor, grad novijeg datuma, uvek se ponosio svojim fontanama, česmama, pa i bazenima. U ovim krajevima oduvek je voda značila izvor života, oko vode se okupljalo i družilo, događale se zgode i nezgode, rađale se ljubavi. Na današnjem Trgu oslobođenja, u starom centru Bora, (postoje razglednice i fotografije) bila je predivna fontana sa česmom i spomenikom rudaru koji je još jednom premešten i  bespotrebno se “okreće” na ulazu u grad iz pravca Doma zdravlja. Stara česma na trgu srušena je poslednji put posle “5. oktobra”, potom je sagrađena nova, pa je radikalska vlast u gradu bakra srušila i taj objekat i sagradila svoj “spomenik”. I on je srušen, tako da se tek pre neki dan pojavila nova česma “produkt” najnovije, lokalne naprednjačke elite. Podignuta je ovih dana i još jedna česma u parkiću na Drugom kilometru. Nisu ničija zadužbina niti spomen, mada je recimo RTB mogao da ostavi i ovakav jedan trag pred prelazak u starne ruke.

I, eto, narod se, kao i uvek, posebno od Rimljana do današnjeg doba, rado okupljao na tim mestima.Stariji ljudi predahnu, okrepe se, utole žeđ, porazgovaraju. U Boru je poslednjih godina obnovljeno i desetak fontana koje, iz dana u dan, po našem lošem običaju, lagano gube sjaj i namenu. Zato je i najnoviji pokušaj gradnje česmi na najlepšim i najprometnijim mestima pravi potez gradskih otaca, i ako nastave s tom praksom – uz čuvanje i brigu svih građana – Bor će dobijati novi, lepši, privlačniji izgled.

I, pogledajmo samo “preko brda”, u susedni Zaječar, tamo je hiljade građana danima protestovalo zbog nebrige o arterskim izvorištima. Narod je pobedio i Zaječar će se i ubuduće ponositi prvim gradom u Srbiji kojeg krase česme ravne onoj neponovljivoj, Terazijskoj. Bor, eto, ima na koga da se ugleda, što i čini ove duge tople jeseni.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije