Bor: NAJZAD – KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA

Bor, S.M. – Policija je podnela krivičnu prijavu protiv trojice radnika zaposlenih u Topionici i rafinaciji bakara u Boru (TIR) zbog sumnje da su “uticali na povećanje koncentracije emisije sumpor dioksida” 9. aprila ove godine u večernjim satima. To je pokazalo merenje u mernoj stanici u Gradskom parku. Radnici, kako se sumnja, nisu izvršili dinamiku punjenja topioničkih konvertora šljakom (ostali podaci nisu saopšteni).

Ovu vest danas su objavili mnogi mediji u Srbiji. Na prvi pogled – vest ohrabruje jer se već jednaput neko setio da energičnije reaguje na prekomerno zagađenje vazduha u Boru. Od pre tri godine, otkako je uhodan proces proizvodnje u novoj topionici i Fabrici sumporne kiseline, ekološka slika Bora se korenito promenila. I to je za svaku pohvalu. Bor je konačno prodisao punim plućima. Ipak, povremeno se događaju akcidentne situacije, a jedna se desila nedavno u prepodnevnim satima kad je gotovo ceo grad bio pod oblacima zatrovanog industrijskog dima. Kao i ranije u najtežim ekološkim lomovima, nije se čulo da je neko odgovarao. Najverovatnije je da se sve prećutalo kao i bezbroj puta ranijih godina i decenija  uprkos i ekološkim protestima i očiglednom nezadovoljstvu građana. Danas je, sudeći po navedenom primeru, drugačije – kazne stižu i za manje propuste u procesu proizvodnje bakra.

Doduše, nismo čuli da je – na primer –  neko odogovarao za prekomerno zagađenje 25. juna ove godine u jutranjim satima. Naše fotografije sačinjene kod Zelene pijace potvrđuju dimne zavese. Uostalom, sve dok je bio i ceo Bor. Da li je i tada došlo do “nepoštovanja dinamike punjenja konvertora” ili je nešto treće u pitanju? Istina je verovatno negde zaturena. I zato, sem pohvala za reakciju nadlženih da se ispita odgovornost trojice topioničara, nezaobilazna je i kritika zbog nedoslednosti u kažnjavanju krivaca. Ili, kako nas je praksa naučila, i najdrskijeg skrivanja stvarne ekološke slike. Krivične prijave iz pomenutog primera , nesumnjivo je, imaće daleko šire dejstvo: od poverenja u državne službe do disciplinovanja na tako odogovornom radnom mestu.

Ipak, u Boru se, očevidno je, menja (nabolje) ekološka svest.

 

 

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije