Bor: NAJVEĆA ULAGANJA U ZDRAVSTVO, VODOSNABDEVANJE, ENERGIJU I GREJANJE

Autor: D. Filipović

“Država je obezbedila sredstva, Grad Bor je završio sve obaveze za tri najveća projekta: kompletnu rekonstrukciju bolnice, 3. zonu vodovodnog sistema i dve ekološke toplane. Jedino je epidemija koronavirusa usporila planove za dva meseca, ali bi do kraja ove godine tebalo da se počne sa radovima. Projekat za JKP Vodovod je završen još prošle godine. Početak radova u ulici Moše Pijade je deo tog projekta, tako da Bor dobija potpuno novu vodovodnu mrežu. Dve toplane manjeg kapaciteta u NGC i u ulici Jovana Dučića potpuno su ekološke, po svim evropskim standardima. Projekat za bolnicu je završen i samo se čeka revizija. Biće to savremena zdravstvena ustanova iz reda “pametnih bolnica” sa velikim parkingom i najsavremenijim sistemom nadzora”, izjavio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić krajem maja ove godine uz napomenu da se sprema i gradnja nove, reprezentativne hale na Zelenoj pijaci.

Pošto je država obezbedila sredstva i već se krenulo sa obnovom vodosistema, podsetimo da je direktor Kancelarije za upravljanje javnim radovima, Marko Blagojević početkom ove godine izjavio da je, sem Bora, u još 26 opština i gradova planirana modernizacija vodovodne mreže. U prvom redu je, naglasio je, zamena azbestnih cevi i ugradnja opreme za automatizaciju sistema kako bi se smanjili gubici vode koji se prosečno kreću čak 60 do 70 odsto.

Od kapitalnih investicija za narednu i sledeće dve, tri godine najviše se spominje saobraćajna obilaznica oko Bora, najsavremenija streljana, uvođenje i proširenje vodovoda u selima (u Metovnici su radovi najdalje odmakli), nastavak akcije za gradnju Fabrike otpadnih voda, izgradnja lokalnih i puteva od šireg značaja, završetak Regionalne deponije u Halovu i gradnja Vetroparka na Crnom vrhu.

Grad Bor i Opština Majdanpek stavili su, početkom juna, na javni uvid Plan detaljne regulacije područja Vetroelektrane “Crni Vrh” na teritoriji Bora i Majdanpeka. Povod za izradu ovog plana je namera investitora, kompanije “Crni Vrh Power” iz Žagubice da gradi vetroelektranu sa 40 generatora i to na tromeđi Bora, Žagubice i Majdanpeka. Ceo objekat prostirao bi se na 2.935 hektara. U toku je i strateška procena uticaja na životnu sredinu za Opštinu Žagubica. Prema projektu, Bor bi trebalo da dobije 14, Majdanpek pet i Žagubica 21 generator. Maksimalna visina ose gondole je 130 metara sa prečnikom rotora do 160 metara. Vrednost investicije je 100 miliona evra. Gradnja bi mogla da počne po dobijanju građevinske dozvole.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i direktorka kompanije “Kodar elektromontaža”, Jelena Radić, potpisali su još 25. februara 2019. godine ugovor o početku izrade Plana detaljne regulacije za područje Crni vrh, gde će se graditi vetreoenrgana.

-Posle stvaranja uslova za izradu Plana prelazimo na projektovanje i samu izgradnju. Ceo posao biće urađen zahvaljući našim, srpskim parama. Siguran sam da ćemo 2021. godine videti početak gradnje – rekao je tom prilikom Milikić, dok je direktorka Radić potvrdila da su sedmogodišnja ispitivanja snage vetra na Crnom vrhu pokazala da je upravo to područje najbolje u Srbiji za postavljanje vetro-turbina.

Ne treba zaboraviti da ovo nije prva ideja za gradnju vetroparka u Timočkoj krajini. Godine 2016. Zaječar je sa Česima ugovarao postavljanje vetroenergane na Vrškoj čuki, ali je posao obustavljen zbog nemogućnosti pribavlljanja potrebne dokumntacije. Godinu kasnije, 2017. Rusi su u Boljevcu kupili 100 hektara zemlje za vetroenergetske objekte, ali se ispostavilo da EPS nije mogao da obezbedi odgovrajuću struju i ceo trud je bio uzaludan. U Boljevcu su još 2011. Italijani dobili i energetsku saglasnost za isti projekat, ali je došlo do nesporazuma kada su nakupci višestruko uvećali cenu zemljišta.

Ovaj, četvrti pokušaj, bar kako danas izgleda, ima sve šanse za uspeh. Jer, prevashodno u Gradu Boru se shvata da je reč o objektu od kapitalnog značaja i za šire područje i upravo zato ne bi trebalo da bude smetnji za konačnu realizaciju.

Na naslovnoj fotografiji: Radovi ovog leta u glavnoj ulici u Boru su deo projekta obnove vodosistema

 

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „Bor – jača strana Srbije” i sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije