Bor: MOŽE LI SAMO POVEĆANJE CENA SPASITI TOPLANU I VODOVOD?

Bor, S.M. – Na današnjoj sednici Gradskog veća u Boru, i kasnije na Konferenciji za medije, najviše se raspavljalo o Toplani i Vodovodu. Glavnu reč imao je predsedavajući, gradonačelnik Aleksandar Milikić. Evo šta je on rekao o ubedljivo najvećim gubitašima u javnom sektoru i davanju saglasnosti na nove cenovnike komunalnih usluga u gradu:
-Grejanje u Boru protekle sezone bilo je relativno dobro. Kvalitet grejanje nije bio isti u svim delovima grada, što se mora ispraviti.Gubici u Toplani nisu od juče, oni datiraju od 2002. godine, mada bolje nije bilo ni ranije kada se radilo u sklopu sistema RTB-a. Najveći gubici su unutar postrojenja – 22,5, a u vrelovodnoj mreži – 18,8 odsto… Nezadovoljnih grđana uvek je bilo. Na primer, od 2015. do 2018. sa sistema se isključilo 360 vlasnika stambenih objekata. Ove godine, do danas, isključilo se 144 domaćinstva, upola manje nego tokom cele prošle godine. Razlozi su i selidba iz ovog grada i socijalna ugroženost. Ekonomska cena daljinskog grejanja u Boru, kako je izračunato, treba da bude 147 dinara, sada je oko 100 dinara bez PDV, tako da prati nivo cenovnika susednih gradova i Srbije u celini. Doduše, sada se troši 46.000 tona uglja, ali je pitanje kakav je kvalitet i da li može da se uštedi. Realan problem je i zastarela tehnologija.
-Ako se posle ovog povećanja cene odjavi recimo 200 do 300 domaćinstava – neće biti nekog efekta od poskupljenja. Zato se moramo naučiti da sa grejenjem nema šale i da rukovodstvo mora da pronađe prava rešenja. Neophodno je smanjiti rashode, a uvećati prihode koji neće biti na štetu građana. Sačinićemo socijalni program i izuzeti pojedine kategorije ugroženih građana od potpunog plaćanja vode, grejanja i još nekih dažbina i do 50 odsto.

-Planiramo za dve do tri godine projekat za dobijanje solarne energije, ali to ne može da bude konačno rešenje. Grad izdvaja i subvencije i stvara još neke pogodnosti da preduzeće postane efikasno i da bolje posluje. Pomaka očigledno ima, ali je sve to još nedovoljno. Broj radnika je smanjen za 18, što ne znači da i dalje nema “praznih hodova” i neodgovornog ponašanja. Plata će biti smanjene i neće se povećavati dokle god bude gubitaka. Od rukovodstva se očekuje disciplina, rad i red i tu neće biti milosti.

-Kada je reč o Vodovodu, do sada se gotovo ništa nije radilo kako bi se smanjili ogromni gubici pijaće vode u vodovonoj mreži.Tamo 60, po nekim procenama čak i 70 odsto vode odlazi izvan sistema. Poslednjih 11 godina nije nabavljen uređaj za kontrolu “izgubljene” vode, što je tužno i neshvatljivo. Ipak, predstoji zamena 20 kilometara vodovodne mreže. Taj projekat vredan je 2 miliona evra i kad se radovi završe smanjiće se gubitak vode za 15 do 20 procenata.

NOVE PREDLOŽENE CENE: toplotna energija 17 odsto ili 97 dinara po metru kvadratnom bez PDV, pijaća voda i odvođenje otpadnih voda 20 odsto ili 82 dinara po kubnom metru, odvoženje smeća za građane 17,5 , a za proizvodnu delatnost 20 odsto. Za smeštaj dece u vrtićima u “Bambiju” – celodnevni boravak 4.398 i za pri pripremni boravaak 1.875 dinara mesečno.

Predstoji da odbornici na narednoj sednici Gradske skupštine – za nekoliko dana – konačno odluče o novim cenovnicima. Postoji mogućnost da opozicioni odbornici prekinu bojkot i dođu na sednicu, što će sigurno garantovati kvalitetniju i sadržajniju raspravu.

Na fotografiji: Gradonačelnik Milikić sa saradncima na današnjoj konferenciji za novinare

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije