Bor: KAKO SE TROŠE PARE ZA MLADE?

Bor, S.M. – Udruženje građana “Glasno za omladinu” u saopštenju za javnost nezadovoljno je izdvajanjem budžetskih para za omladinu i sport, mada su opredeljena značajna sredstva – oko 240 miliona dinara u ovoj, 2020. godini. U poređenju sa ostalim gradovima u Srbiji, to nije malo, ali nije ni dovoljno s obzirom da je Bor grad sporta i mladih. Jer, čak 170 miliona odlazi na aktivnosti Sportskog centra (najviše za plate 90 zaposlenih, kako se čulo na nedavnoj sednici Skupštine grada). Ostatak novca dobijaju sportski klubovi – 60 miliona, 2,8 miliona je za omladinsku politiku, deo budžetskog kolača namenjen je za aktivnosti Doma omladine i druge asocijacije mladih. “Glasno za omladinu” smatra i da je previše sredstava izdvojeno za funkcionisanje Zoološkog vrta – oko 32 miliona dinara.

Ako bi se detaljnije analizirale ove stavke, Bor je medju vodećim gradovima u Srbiji po trošenju budžetskih para za sport i negde u sredini za ostale aktivnosti mladih. To što Sportski centar “guta” gro narodnih para, najviše za plate zaposlenih, nije nepoznanica. Ovo je i jedna od retkih sportskih kuća u Republici gde klubovi ne plaćaju korišćenje sportskih sala i terena, a nisu za potcenjivanje ni ulaganja u održavanje svih objekata, računajući i aerodrom i skijališta na Crnom vrhu. Nije, dakle, suština samo u tome koliko se izdvaja za sport, nego kako se taj dinar troši i u Sportskom centru i u klubovima. Jer, neki sportovi, recimo fudbal ili davno zaboravljena atletika, neopravdano su u drugom planu iako je interesovanje mladih za najpopularniji sport tradicionalno veliko. To potvrđuje i privatna Škola fudbala “Mali Bor” na igralištu “Četvrti kilometar”, gde se najviše zahvaljujući entuzijazmu Dejana Stankovića i trenerske ekipe, kao i angažovanju roditelja, okuplja 150 dečaka svih uzrasta. Oni, iako bez adekvatne podrške grada, nižu uspehe i u najlepšem svetlu predstavlaju Bor. Vredan pažnje je i podmladak u ženskom rukometu. Ima, eto, mesta za racionalnije ponašanje, ali se sve svelo na lokalnu gradsku kasu, što ranije nije bio slučaj – RTB Bor, odnosno privreda i ostali sponzori pružali su značajnu pomoć. Danas je drugačije. Zato strane kompanije koje ostvaruju profit u Boru ne mogu ostati po strani kada je reč o borskom sportu i zahtevima mladih. Udruženje “Glasno za omladinu” ima još nekih primedbi na budžetsku raspodelu i trošenje tih sredstava. Ipak, utisak je da se, kao i kod ostalih političkih opcija, i vlasti i opozicije, snažnije primedbe i kritike, ali i učestali hvalospevi, umnožavaju upravo u začetku ili jeku predizborne kampanje. Na primer, Narodna stranka je nezadovoljna poslovima na toplovodnoj B magistrali i dečjem obdaništu u NGC, te izdvajanjem za subvencije javnom sektoru, odabiru izvođača radova…

U svakom slučaju, sve ove i još neke primedbe i kritike ne treba – iako se predizborna trka polako zahuktava – shvatati nedobronamernim, ma sa koje strane dolazile. Vlast je tu da čuje glas naroda u svako doba i da reaguje transparentno poštujući kulturu dijaloga. Tim pre kada su u pitanju mladi i njhovi interesi. Godišnje iz Bora ode u inostranstvo 150 mladih između 15 i 29 godina, podsećaju u političkim krugovima. Ako nije i više…!

Na fotografiji: Da li u Sportskom centru odlazi previše para na režijske troškove?

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije