BOR JE ZA UJEDE PASA LUTALICA PLATIO GRAĐANIMA 240 MILIONA

Bor, S.M. – Od 2012. do 2017, za tih pet godina, iz gradskog budžeta Bora za odštetu građanima od ujeda pasa lutalica isplaćeno je 100 miliona dinara. U 2017. oštećenima je isplaćeno 50, a prošle, 2018. godine 90 miliona dinara. Ukupno, za poslednjih osam godina, taj iznos je premašio 240 miliona dinara, s tim što je lanjska, 2018. rekordna uprkos sagrađenom, pa proširenom azilu za pse vrednom 32 miliona dinara. Nedavno je Udruženje građana ETN iz Nemačke doniralo Gradu Boru specijalnu mobilnu ambulantu za sterilizaciju i kastriranje pasa i mačaka lutalica u vrednosti od 30.000 evra.

Predsednik Narodne stranke i odbornik u Skupštini Grada Bora, Dragan Marković je, krajem prošle nedelje, izjavio da je “sramno što se ujedi pasa očigledno koriste kao svojevrstan biznis”. On je izrazio i sumnju u legalnost pojedinih postupaka koji se vode povodom ujeda pasa, dovodeći u pitanje ulogu lekara, opštinara, advokata i izvršitelja u njima.

Kako je u drugim, uglavnom većim gradovima, gde se ovom problemu, očigledno, prilazi sa više odgovornosti. Na primer, u Nišu je za šest meseci prošle godine za odštetu od ujeda pasa isplaćeno 7,5 miliona. Ipak, gradska komisija je, mirnim putem, bez sudskih sporova, uštedela celih 11 miliona dinara. Ili: u Vranju je u 2017. “za ujede” potrošeno 2,5, a u Loznici 10 miliona dinara. Subotica je prošle godine platila 14,5, a Jagodina 35 mliona dinara. Kako prenose današnje “Večernje novosti”, minus u gradskoj kasi Požaravce po osnovu ujeda pasa u prošloj godini ne dostiže ni 2 miliona dinara.  Bor, očevidno je, prednjači sa svojih neslavnih 90 miliona u 2018. godini.

– Država nema rešenja za pse lutalice. Zato lokalne zajednice moraju rešavati ovaj problem koji karakterišu česte zloupotrebe – rekao je Milikić 2017, kako bi pre neki dan pridodao – da je dobijena nemačka specijalna mobilna ambulanta pokazala izvenredne rezultate u zapadnim zermljama i da je to jedno od boljih rešenja i za nas.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje – da li je bilo zloupotreba u prošlogodišnjem rekordu od potrošenih čak 90 miliona dinara iz gradskog budžeta za ujede pasa. I da li su, uprkos konačnim sudskim rešenjima, izvršitelji neophodni? Simptomatičan je i primer iz 2017. kada je za samo jedan slučaj ujeda pasa lutalica, po odluci suda u Prokuplju, borska kasa olakšana za 3.836.000 dinara, dakle, blizu neverovatnih 4 miliona. Zato i ne treba da čudi što mnogi smatraju da je ovde reč o posebnoj vrsti “biznisa”.

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije