Bor: GRADITI NOVU ILI REKONSTRUISATI STARU BOLNICU?

Bor, S.M. – Iz Uprave Opšte bolnice u Boru ovih dana potekla je infromacija da je obezbeđen novac za projektnu dokumentaciju (26 miliona dinara iz lokalnog, gradskog budžeta), a poznat je i finansijer kompletne rekonstrukcije svih objekata –  državna Kancelarija za javna ulaganja (5 mliona evra). Uskoro će biti oglašena javna nabavka za izradu projekta, što je i početak investicije.

Poznato je da će izrada projektne dokumentacije trajati godinu dana, a rekonstrukcija, od „temelja do krova“, – dve godine.

Opozicija u sadašnjoj Gradskoj Skupštini, konkretno, odbornik, dr Goran Golubović (zaposlen u borskoj bolnici) više puta je na zasedanjima lokalnog parlamenta upozoravao da je bolje da se izgradi nova zgrada ili da se renovira neki prikladniji objekat iste ili približne površine na adekvatnijoj lokaciji. Njegovi argumenti, bar zasad, nisu naišli na podršku, mada ni druga strana nije imala kvalitetnijih obrazloženja.

Sadašnja bolnička zgrada podignuta je 1933. godine, kasnije je zdanje (finansirano novcem Francuskog društva Borskih rudnika bakra) dograđivana, a  konačni  izgled dobijen je posle 1945. godine. Bolnica je decenijama bila na udaru zatrovanog topioničkog dima, odolevala je i nebrizi odgovornih u nekim vremenima, ali je opstala uprkos svemu.

– Nekada je sadašnja lokacija odgovarala gradu, danas nije tako. Kad rekonstruišemo ceo objekat opet nećemo biti zadovoljni, a sa još malo dodatnog novca možemo da dobijamo novu zgradu. Moramo dobro da razmislimo, jer utrošićemo puno para a nećemo postići odgovarajući efekat. Zgrada je previše stara i popravke, kao i lokacija, nisu najbolje rešenje – smagtra dr Golubović koji neće odustati od svoje ideje.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije