Bor: EKOLOŠKI MITING NA DAN OSLOBOĐENJA, S JAKIM PORUKAMA

Bor, S.M. – Novi ekološki miting u Boru zakazan je za 3. oktobar, na Dan oslobođenja Bora i to, izgleda, samo s jednom tačkom dnevnog reda:  zašto nema konkretnih mera za zaustavljanje zagađenja vazduha iz metalurških pogona bivšeg RTB-a? Povod za još jedan protest je gotovo svakodnevno prekomerno zagađenje atmosfere ne samo sumpor- dioksidom već i opasnim mikro česticama, PM 10 i PM 2,5. Rezultati mernih stanica u gradu i okolini potvrđuju višestruko trovanje vazduha od zakonom dozvoljenog, što je prvi alarm za uzbunu i – negodovanje i stručnjaka i građana. Ono što najviše zabrinjava je prisustvo teških metala u suspendovanim PM 10 česticama: olova, arsena, nikla i kadmijuma.

Opozicione stranke i ekolozi upozorvaju na nesagledive posledice po zdravje ljudi i životnu okolinu, ali i na sporo i neefikasno reagovanje vlasti, i lokalne i republičke. Jer, očigledno je da se ne poštuju ni sopstveni zakoni, niti dovoljno štite sopstveni gradjani.  Dosadašnja saopštenja i izjave odgovornih u medijima ne mogu da zadovolje nikog; oni, rečju, ne odgovaraju na osnovno pitanje – dokle će ova mora da traje i šta se najkonkretnije i u kojim rokovima preduzima?

Gde je suština problema? Topionica često radi iznad svojih kapaciteta, postoje i neke tehnološke smetnje, u Fabrici sumporne kisline spominju se “začepljenja”, nedostaci u tehnološkom procesu (može se nazavati bilo kako) koje je moguće otkloniti i zaustaviti. Naši stručnjaci u topionici podsećaju na 2016. godinu kada je stala cela metalurgija i kada su za nekoliko dana otklonjeni svi “feleri”. Posle te intervencije – sve do prodaje RTB-a, do decembra prošle godine, imali smo čisto nebo i čist vazduh. Prema podacima državne Agencije za zaštitu životne sredine, Bor je, posle Novog Sada, udisao najčistiji vazduh u 2018. godini. I danas je, sigurni su naši stručnjaci, moguće isto to uraditi i rešiti problem dok se ne završe nove investicije i ne uključi najsavremenija topionićka tehnologija. Za tako nešto potrebno je zaustavljanje proizvodnje od najmanje pet dana u metalurškom procesu prooizvodnje bakra. To će da košta, ali kad je zdravlje naroda u pitanju, nema čekanja na obećanih godinu, dve ili tri pa da se krene u gradnju nove topionice, sumporne, elektrolize, Farike otpadnih voda…Ali, objašnjenje da je nasleđen haos i zasarela tehnologija i da za zamenu treba vremena, građanima Bora gotvo da ništa ne znači. Oni hoće da znaju i kako je prodat RTB. Jer, nemoguće je prihvatiti da je država”ugovorila” i najteža ekološka zagađenja?! I što je još čudnije: ekološki inspektori ne reaguju adekvatno, jer da sporove aktuelne zakone – pogoni bi se zaustavili čim zagađenje pređe dozvoljenu granicu ili bi se proizvodnja svela na minimum.

Zašto se protest organizuje na Dan oslobođenja grada? Poruka je da je svaka proslava, i svako slavlje, manje važno od zdravlja ljudi, od  zdrave i čiste nacije, od potrebe za zdravom životnom sredinom koju Bor, pa i Majdanpek (tamo radnici već javno iskazuju nezadovoljstvo) decenijama nemaju. Pa ni danas kad je, dovođenjem strateškog partnera, obećavana bolja budućnost.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije