BOLNI UZDISAJI ISPUNjAVAJU PRAZNE KUĆE (16)

Autori: Dobrila Filipović i Brana Filipović

Objavljeno u sklopu projekta sufinansiranog od strane opštine Negotin: “Stradanje 13. puka “Hajduk Veljko” 1914. – junaci Legeta, ponos Negotinske Krajine” 

Na naslovnoj fotografiji: Centar Negotina između dva rata

Na zahtev saveznika, prvenstveno Francuske i Rusije, Vrhovna komanda Srpske vojske, posle bitke na Ceru, početkom septembra 1914., naredila je Prvoj i Drugoj armiji da premoste Savu i napadnu austrougarske položaje u Sremu, kako bi se sprečilo prebacivanje neprijateljskih trupa na istočni i zapadni front. Posle početnog uspeha Timočke divizije prvog poziva i 13. puka “Hajduk Veljko” Austrijanci su sa svežim snagama probili mostobran između Čevrntije u Mačvi i Legeta kod Sremske Mitrovice. Timočki prvopozivci, mladi Negotinci i Krajišnici, junački su se borili dok su imali municije, posle je usledila – najveća katastrofa u pobedničkoj ratnoj 1914. U prvoj srpskoj plavoj grobnici, u mutnoj reci Savi, ostali su zauvek mladići sa istoka Srbije, mnogi su izginuli i najviše zarobljeni. Nestao je ceo herojski 13. puk. Najstravičnija noć slavne Timočke divizije ostala je, u nemalo segmenata, do danas nerasvetljena.

imgp2744

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na obeležavanju godišnjica legetske drame, kraj monumentalnog spomenika, uvek u prisustvu naroda Srema, Srpske pravoslavne crkve i patriotskih organizacija, uzdizano je, s puno rodoljublja i nacionalnog zanosa, veličanstveno delo boraca iz Negotinske i Timočke krajine. Vredan doprinos ovim svetkovinama, u poratnim godinama, posle 1920., imalo je Udruženje Timočana i Krajinaca iz Beograda. Da bi uporedili ondašnje i sadašnje svetkovine, predočićemo reporterske izveštaje o tome kako se nekad, a kako danas obeležavaju godišnjice bitke na Legetu.U Ratnom pomeniku iz 1939. godine opširno se izveštava „sa proslave 25-godišnjice na Legetu-Čevrntiji“…

-Nepregledna masa sveta slegla se danas na polju Leget kod Sremske Mitrovice da uzme učešće u prslavi 25. godišnjice bitke u kojoj je stradala Timočka divizija prvog poziva 1914. Pored predstavnika društava i ustanova iz S. Mitrovice i okoline, na ovom veličanstvenom skupu učestvovalo je i oko 800 Timočana i Krajinaca, rođaka i prijatelja onih koji su izginuli na Legetu u borbi ss nadmoćnijom austrougarskom vojskom. Samu proslavu organizovalo je Udruženje Timočana i Krajinaca iz Beograda u zajendici sa sokolima i ostalim kulturnim i i nacionanim organizacijama iz S. Mitrovice i okoline…

ljubomir_nesic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljuba Nešić

Dalje se naglašava – „da su još sinoć sa Oplenca donete ratne zastave 13. i 15. pešadijskog puka Timočke divizije prvog poziva. Danas su se ove zastave na Legetu ponovo i ponosno zalepršale u moru drugih…“
-Proslsava je počela nakon pomena na sremskomitrovačkom groblju, gde je takođe sahranjeno mnogo poginulih Timočana. Nj. V. Kralja zastupao je komandant mesta, pukovnik Vojislav Marković, te ministar vojske i mornarice, komandant Drinske divizijske oblasti, general Mita Živković. Prisustvovali su i: ban Dunavske banovine, g. Radivojević, industrijalac i general u penziji, Đorđe Radisavljević i predstavnik Udruženja Timočana i Krajinaca, Stevan Bošković. Moravce je zastupao general Dobrosav Milenković, Udruženje rezervnih oficira i ratnika i predsednik galvne uprave, Nikodije Bogdanović. Prisustvovao je i bivši guverner Nj.V. Kralja, Jeremija Živadinović. Načelnika Štaba Drinske divizije zastupao je poptukovnik Vjekoslav Klišanić. Učešće je uzeo i vajar g.Tomić koji je za legetski spomenik sačinio reljef na kome je ranjeni Timočanin sa Krajinkom, Timočankom i Sremicom. Ministar socijalne politike i narodnog zdravlja, Srđan Budisavnjević poslao je telegram i venac.
Posle crkvenog obreda sa šest svešteniaka, sremsko-mitrovački prota Jovan Latinkić održao je uzbudljiv govor. Potom su govorili i predstavnici raznih društava i udruženja. Govorili su i: Nikodije Bogdanović u ime mitrovačkih sokola, profesor Boško Novaković, zatim učenica osnovne škole iz S. Mitrovice i jedan Hercegovac koji je uz gusle otpeva pesmu o bici na Čeverntiji i Legetu.

stubik-spomenik-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spomenik oslobodiocima u Štubiku

Predsednik Udruženja Timočana i Negotinaca i učesnik bitke na Legetu, Ika Panić, s jakim uzbuđenjem i drhtavim glasom, izgovorio je:
-Zora je svitala ovde na Čevrntiji kada smo preko pontona krenuli na drugu obalu Save. Borba je bila teška. Borili smo se i ginuli… Kao i sada da gledam sjajnog vojnika, majora Veljkovića, čije kosti leže u Rumi, pa majora Starčevića, sahranjenog u selu Jarak i svih drugih koji padoše u ovoj velikoj bici….U ime studenata iz Zaječara govorio je student prava, Ljuba Nešić:- Za svih proteklih 25 godina otkako je prošlo, mjake i sestre nisu skinule crne marame. Bolni uzdisaji još ispunjavaju poluparzne kuće našeg kraja. Još naše njive ostaju nedoorane. Još nas na svakom koraku mnoge uspomene podsećaju na naše rođene čije su kosti razasute po slavnom legetskom polju. Mi, omladinci Timoka i Krajine znamo da cenimo žrtve naših oceva i braće. Hoćemo po cenu svojih života da sačuvamo ono što oni stekoše. Nećmo da budemo tuđi robovi. Hoćemo da stvaramo, da radimo u miru i slobodi.
Svečanost je završena državnom himnom koju su otpevali članovi Srpskog crkvenog pevačkog društva i Srpskog zanatskog pevačkog društva iz S. Mitrovice i uz pratnju vojne muzike Pešadijskog puka iz Valjeva. Počasna četa Šestog pešadijskog puka iz Bijeljine odala je počast izginulim herojima plotunskom paljbom. Potom se ogromna masa sveta razlila po legetskom polju. Narod je ostao do kasno uveče.

ratni-pomenik-page-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da bi se još jedanput svhatio značaj Legeta 1914., kao i uvažavanje tog događaja u predratnoj državi, možda je najbolje analizirati zaključak u odeljku EPILOG iz najnovije knjige dr Radovana Srdića:
-Legetska bitka, sa prelaskom na Čevrntiji, posmatrano u svetskim razmerama, predstavlja jedinstvenu pojavu u istoriji ratovanja i ulazi u red retkih primera forsiranja širokih reka kao što je Sava, reka koje su prelazile samo velike osvajačke vojske sa bogatom opremom i jakom vojnom tehnikom… Bitka na Legetu je istorijska epopeja 13. puka „Hajduk Veljko“ iz sastave Timočke divizije prvog poziva…

img_8214img_8210

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije