Birajte – zamena, popravka ili novac nazad

Broj prigovora kupaca stalno raste i oni se najviše žale na obuću, odeću, usluge mobilne telefonije, računarsku opremu i belu tehniku.

To je izjavila predsednica Upravnog odbora Centra za edukaciju i zaštitu potrošača Vera Vida.

Vida je, na Svetski dan potoršača, navela da je prošle godine bilo skoro 17.000 prigovora kupaca, što je za trećinu više nego pre pet godina.
Prema njenim rečima, podaci o broju prijava potrošača Centra za edukaciju i zaštitu potrošača poklapaju sa podacima ministarstva.
“Potrošači se i dalje nažalost naviše žale na obuću, odeću, zatim na usluge mobilne telefonije, računarsku opremu i belu tehniku”, navela je Vida, gostujući u Dnevniku RTS.
Ukazala je da potrošači nekada misle da imaju više prava, a nekada gde imaju prava ne znaju da to iskoriste jer nisu dovoljno informisani.
“U prvih šest meseci popravka, zamena ili povraćaj novca rade se isključivo na zahtev potrošača, znači šta potrošač odluči šta će se raditi u tom periodu”, objasnila je Vida.
Ukazala je da je da ukoliko je neki proizvod kupljen i dođe do određenog kvara, potrošač je taj koji bira šta će se uraditi u tih prvih šest meseci.
Vida napominje da je u mnogim zemljama moguće vraćanje robe i u slučaju “nedopadanja”, ali da u Srbiji zakonski to nije predviđeno.
Potrošač, kako je kazala, ima pravo da vrati robu ako mu se ne dopada samo ukoliko kupi nešto preko interneta, i to u roku od 14 dana.
Kako navodi, u toj situaciji plaćaju se samo troškovi poštarine.
Vida ističe da je EU prošle godine za istraživanje o nebezbednim proizvodima izdvojila 800.000 evra.
“Ono što najviše pogađa potrošače upravo su igračke koje se uvoze iz Kine, to moram da kažem jer je to i EU konstatovala koji je to procenat. Mi zaista pokušavamo da informišemo potrošače da takve igračke ne kupuju, međutim svi smo u odnosu na našu kupovnu moć opredeljeni da gledamo koja je cena igračaka, a ne kakav je kvalitet”, objasnila je Vida.
Ona je ukazala i na problem odlaganja daljeg donošenja pravilnika o deklarisanju hrane i određenih proizvoda, jer je potrebno da znamo šta koji proizvod sadrži, kao i da li sadrži opasne materije ili ne.
Vida je rekla da udruženja potrošača mogu samo da građene upućuju na inspekcijske službe.
Na pitanje ko kontroliše da li je roba koja se prodaje u prodavnicama u Srbiji original, Vida odgovara da to niko ne garantuje.
“Niko vam to ne garantuje, ono što fali ovoj državi su standardi, mi treba da uvedemo te standarde i da počnemo da ih primenjujemo. Kada je u pitanju obuća i odeća mi ih još nemamo i to je ona rupa koja postoji, kada to budemo imali onda ćete znati tačno šta je i odakle uvezeno. Mi još ne znamo tačno kakva je roba u tim prodavnicama”, rekla je Vida.
Govoreći o najavama bojkota Nacionalne organizacije potrošača nakon što je ministarstvo trgovine reklo da udruženja nisu dovoljno aktivna u odbrani prava kupaca, Vida kaže da odnos ministarstva i udruženja mora da bude dvosmeran.

“i nećemo danas bojkotovati rad, jer je zaista neprimereno da danas na Svetski dan portošača ne primamo potrošače. Svako ima pravo da bira način kako će da izrazi svoje nezadovoljstvo, ali ovo je jedan signal ministarstvu da se nešto dešava i da nešto treba da preduzme”, zaključila je Vida.

 

 

 

Izvor: Tanjug/ b92.net

Foto: Pixabay

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije