BELI BREG JE NAJVEĆI PRAZNIK TIMOČKE KRAJINE

Zaječar, 30. jun, S. M. – Današnji, 30. jun je godinama i decenijama obeležavan u Zaječaru i Timočkoj krajini – na tom istorijskom mestu, u vinogradarskoj kućici, odlučeno je da narod Timočke krajine  1941. godine podigne ustanak i krene u borbu protiv fašizma i okupatora svoje otadžbine. Na Belom breugu, bez prisustva opštinskih zvačninika, Dragoljub Nikolić, predsedinik SUBNORA-a Zaječara podsetio je na te teške dane i pozvao mlađe generacije da se nikad ne odreknu  svetlih tradicija svog naroda, srpstva i ljubavi prema otadžbini.

U kulturno-umetničkom programu pokazao se folklor najmlađih iz Zajčeara. Položeni su venci i cveće na  vinogradarsku kućicu na Belom bregu. Jedna divna atmosfera i program kome su priustovali potomci i poštovaoci  ratnika svih oslobodilačkih ratova Srbije iz iz Bora, Negotina, Boljevca, Knjaževca, Sokobanje.

-Mnogo je bilo ratova i slobodarskih pokretanja u ovoj zemljl, od Turaka pa naovamo. Više i ne znamo koji je rat počeo i koji se završio. Moramo svaki slobodarski osećaj našeg naroda poštovati – rekao nam je dr Slavko Jovanović, predsednlk Okružnog odbora SUBNOR-a Zaječar dodavši da Srbija ne sme da zaboravi da je ovde, na istoku njene zemlje, ustanak u Drugom svetskom ratu počeo pre sedmog jula 1941., zvaničnog državnog praznika.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije