Bahatost i moć

Nekako nezapaženo je prošao opširan tekst u nedeljniku VREME od 19. januara ove godine s naslovom : Portret savemrenika: Blagoje Spaksovski – NEUNIŠTIVI GOSPODAR BORA, mada više i nije bitno gde je šta, koliko i s kojim sadržajem „prošlo“ u javnosti o ovoj, većma tugaljivoj i mučnoj, temi i – gotovo devetogodišnjoj dilemi. Ovaj detalj, čini se, zavređuje posebnu pažnju:  „ Nakon potpisivanja ugvora o novoj topionici i pobede Dinkićevog G-17 u Boru u  junu 2010. godine, Spaskovskom pripomaže i Boris Tadić obećanjem da će u novu opremu i istraživanja u RTB-u narednih godina biti uloženo 450 miliona evra“… I gle vizije. Brzo potom Aleksandar Vučić daje možda i najbolji opis budućeg saradnika: „Spaskovksi je direktor RTB Bor, i čovek koji drži ceo Bor. Smešno je da je Demokratska stranka, da je režim dozvolio stranci G17 plus da se on kandiduje na izborima budući da je direktor firme u kojoj radi više od 6.000 radnika. Ceo grad zaviisi od njega, ceo grad zavisi od RTB-a. Ako on kaže „morate da glasate na takav način“, svi glasaju jer hoće da zadrže posao. Moraju da glasaju za čoveka od kojeg zavise, jer im on daje platu. Država mu je omogućila sve moguće privilegije  da vodi ovaku kompaniju. Zloupotrebili su i državne pare i glasove ljudi na nedavno održanim izborima. Ali to nikome ne možete da objasnite.  Kome god ispričam tu priću kažu „pusti sad to, i na tome ostane“, rekao je tada drugi čovek SNS-a.( Sada što o ovoj izjavi kaže, nema potrebe ni pitati, zna se unapred!)

-Fantastične priče se nastavljaju – podseća VREME, mada je sve to opšte poznatgo. –  Na leto 2011. Spaskovksi kaže da u 2014. očekuje prihod RTB Bor od MILIJARDU dolara. Grad Bor, iz pomoć RTB-a, obnavlja hotel „Jezero“, ponovo otvara aerodrom i Zoološki vrt… Stižu i prve kritike u vezi planova sa novom topionicom… Sledeća 2012. opet je izborna i opet se razbuktava mašta građana Bora… DS gubi izbore, Dačić je predsednik, Vučić potpredsednik vlade. I već u junu 2013. Spaskovski napušta brod koji tone, iz URS-a i slavodobitno ulazi u  SNS i ubrzo izjavljuje: „Odavno sam odlučio da je moje mesto u SNS-u, još u vreme kada je Vučić počeo da niže uspehe u spoljnoj politici. Ali kad se nedavno okrenuo ekonomiji, a tad me je potpuno „kupio“. Tako sam postao jedan od vagona u kompoziciji kojom upravlja mašinovođa, gospodin Vučić“. Nastavak priče je svežiji i poznatiji, od skorijeg je datuma, ali je isto tako neveseo, čudan, često neobjašnjiv za zdrav um.

U Boru se danas otovreno govori ko tačno drži Spaskovskog i sa koje strane vruć povetarc „njiše grane“ i gde sve ovo „vreme opadanja“ vodi i kakva je sudbina i Bora, i podalje od Bora. Da se ne zaboravi: od obećanih milijardu dola prihoda oproštena je milijarda dolara duga s ostatkom za otplatu još jedno 300 miliona evra, te stalni godišnji gubici veći od 100 miliona evra, izraubovani rudnici, promašena i osakaćena nova topionica, vapaji i preklinjanje Kineza da pomognu, kriminal koji je nadavno „osmislio“ i da se najobičnijom vodom „kupuje“ najčistiji bakar. Itd. I SVE TE svaštarije i bahanalije prolaze, samo ostaje ON, uramljen u novinski ( i za istoriju ) portert savremenika i u problematičan naslov: NEUNIŠTIVI GOSPODAR BORA.

I zato će opet on predvoditi izbore u Boru, i zato se ponovo rasplamsava nemirna mašta Borana i građana istoka Srbije, i sve tako ide u blatnjavi i mučni krug. U krug koji nikome, baš nikome, ne služi na čast i na vlast!

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije