BOR BEZ NOVOOBOLELIH, ALI SA DODATNIM MERAMA ZAŠTITE. GUŽVA ZA TESTIRANJE!

Bor, S.M. – Članovi Stručno operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije zaključili su na današenjem sastanku da je neophodno uvesti nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona na teritoriji grada Bora.

Naredbe lokalnog Štaba odnose se, pre svega, na ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata od 21 do 6 sati ujutru, te na punu primenu preventivnih mera u predškolskim ustanovama, kao i na odlaganje okupljanja u školama i organizaciju ispita u skladu sa merama zaštite, na nošenje maske u zatvorenom prostoru i javnom prevozu.   Zabranjuje se i okupljanje za više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Zabranjen je i rad bazena, spa i velnes centara.  Nalaže se i stroga primena mera zaštite u verskim objektima, kozmetičkim i frizerskim salonima, teretanama i salonima lepote.

„Svi zajedno moramo stvoriti kolektivnu odgovornost i svest prema  virusu, koliko god pojedinci od njega pravili igru, šalu i političku promociju. Danas imamo situaciju gde se javno poziva na nepoštovanje mera. Ovo je slobodno demokratsko društvo gde svako ima pravo na mišljenje, ali kada su u pitanju životi naše dece, naših roditelja, naših bližnjih, zaista treba da budemo odgovorni i složni da sprečimo širenje virusa i da se međusobno poštujemo tako što ćemo brinuti jedni o drugima.“, istakao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Prema rečima medicinskih stručnjaka iz gradskih zdravstvenih ustanova, sva širenja virusa dolaze upravo iz porodičnih kontakata i u vreme organizovanja raznih proslava i većih okupljanja.

U Domu zdravlja, na dnevnom nivou, u redovnom testiranju obrađuju se uzorci preko sto sugrađana koji imaju potencijalne simptome virusa, dok je broj komercijalnih testova na lični zahtev u proseku oko 130, čime je Bor lokalna samouprava sa najviše testiranja u ovom delu Srbije.

„Ovoliki broj testiranja pokazuje da se naš zdravstveni sistem  odgovorno i direktno suočio sa ovim izazovom i da nam svaki potencijalni izvor virusa omogućava da stvorimo jasniju sliku i pravovremenu reakciju o epidemiološkoj situaciji u gradu.“, rekao je gradonačelnik i dodao da je na prvom mestu zdravlje sugrađana i da nadležni neće dozvoliti da se mere ne poštuju.

I javni gradski prevoz je jedan od izazova koji se mora rešiti, pa će tako od danas inspekcija svakog dana kontrolisati nošenje maski u autobusima.

Direktor Opšte bolnice u Boru, dr Goran Joksimović, osvrnuo se na stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, gde se na Grudnom odeljenju trenutno nalazi 28 bolesnika od kojih je 21 pozitivan na virus, dok se za petoro čekaju rezultati.

„Pozitivni pacijenti se više ne šalju na nivo tercijalne zaštite, odnosno u privremene bolnice, već ostaju u gradskoj bolnici. Zbog toga dolazi do opterećenja zdravstvenog sistema na lokalu. Mi ulažemo velike napore da, kako kadrovski, tako i prostorno, zbrinemo, primimo i adekvatno lečimo sve veći broj pozitivnih pacijenata. Samo juče je hospitalizovano deset bolesnika“, rekao je dr Joksimović.

Na teritoriji grada je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, ukupno 208 aktivno pozitivnih na koronavirus. Od poslednjih informacija oporavile su se četiri osobe. Nije zabeležen ni jedan novi slučaj koronavirusa.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije