Ana Brnabić u Boru: ZIĐIN PREPORODIO RTB, INSTITUT ZA UGLED U SRBIJI

Bor, S.M. – Predsednica vlade Srbije, Ana Brnabić rekla je danas u Boru da je strateški partner našeg kombinata bakra, kineska državna kompanija Ziđin, za kratko vreme, godinu i po dana od preuzimanja, mnogo toga unapredila i poboljšala, od proizvodnje i zaštite na radu do novih zapošljavanja, upravljanja i ulaganja u otvaranje rundika bakra i zlata Cerovo i Čukaru Peki.

-Vlada najmanje jedanaput mesečno razmatra aktivnosti Ziđina u Boru. Zadovljni smo za sve što ste učinili, posebno u sferi proizvodnje, zapošljavanja i očuvanja i povećanja standarda radnika. Posebno smo ohrabreni daljim ulaganjima u rudarstvo i metalurgiju i napretku radova na otvaranju rudnika Čukaru Peki. Zahvalni smo i na pomoći i podršci u otklanjanju epidemije koronavirusa. Za nekoliko dana u Nišu će početi da radi najsavremenija laboratorija “Vatreno oko” koju ste donirali srpskom narodu. Naše čelično prijateljstvo dobija na još većem značaju… Danas smo posetili i borski Institut za rudarstvo i metalurgiju, jedan od najboljih u Srbiji. Od nekadašnje prezadužene firme sa mnogim drugim nedaćama, danas imamo kolektiv čistih računa, sa savremenom opremom, dobrim standardom zaposlenih i sopstvenom zaradom od oko 6 miliona evra. Od nekadašnje crno-bele slike koja je pokrivala i RTB Bor, danas je sve drugačije, bolje i perspektivnije. A sve se to postiglo, prvenstveno u Institutu, zahavljujući sposobnom rukovodstvu i naučnim radnicima… Srbija nastavlja da ulaže u dalji razvoj svoje ekonomije, tako da je za ovaj kraj od ogromnog značaja projekat puta “Vožd Karađorđe” koji će postati najbrža i najsigurnija veza između Bora i Beograda – kazala je Ana Brnabić.

Zamenik direktora kompanije Ziđin, Ling Deksi biranim rečima je govorio o saradnji sa  našom republičkom vladom naglašavajući vrednost novih ulaganja u RTB i kvalitetniji pristup problemima, što je “promenilo istoriju nekadašnjeg preduzeća”. – Na otvaranju rudnika Čukaru Peki radi se punom parom, što će omogućiti izgradnju druge velike proizvodne baze – industriju obojenih metala. Potvrdili smo našu saradnju i u borbi protiv koronavirusa, jer je Ziđin za novu opremu u zdravstvu Srbije izdvojio više od 800.000 evra. Ujedinjujemo se kako bi strateško partnerstvo Ziđina i Srbije učinili još uspešnijim…

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić podsetio je da se svi planovi u Ziđinu realizuju po dogovoru, posebno u zapošljavanju i u oblasti zaštite na radu. – Danas u novoj kompaniji ne radi oko 5000, nego 5.474 zaposlena, 55 odsto je manje povreda na radu, proizvodnja je znantno veća, nova rudna ležišta su pred otvaranjem – naglasio je Antić uz odgovor na novinarsko pitanje da ranija nova topionica bakra nije bila promašena investicija, “jer Ziđin gradi novu, najsavremeniju topionicu sa gotovo trostruko većim proizvodnim kapacitetom”.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić je rekao da je zahvaljujući dobrom radu Ziđina lokalni budžet sve stabilniji i da, “ne samo Bor, nego i cela Timočka Krajina mogu da očekuju lepe dane”.

Predstavnik Ziđina je, na kraju, odgovorio na novinarsko pitanje o tome šta se čini na smanjenju aerozagđenja objašnjavajući da se upravo “radi na iznalaženju privremenog rešenja (do jula ove godine), a potom će biti ugrađen najsavrmeniji sistem zaštite kao trajno rešenje”.

 

Foto: prtsc

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije