Ambasador Nemačke u Zaječaru: PODRŽALI SMO SRBIJU SA 1,8 MILIJARDI EVRA, ŽELIMO JOŠ ČVRŠĆU SARADNJU

Zaječar, S.M. – Otkako sam postavljen za ambasadora Nemačke u Srbiji pre šest meseci prvi put sam u Zaječaru. Danas je rođendan 19-godišnje nemačko-srpske razvojne saradnje koja će ubuduće još više jačati i dobijati nove sadržaje. Oduševljen sam dosadašnjom raznovrsnošću odnosa naše dve zemlje. Ovde smo najviše radili posredstvom naše dve organizacije GIZ i KFW. Za 19 godina Srbija je podržana sa 1,8 milijardi evra, ali uz zajedničke napore i razumevanje možemo još više da postignemo. Jer, Nemačka snažno podržava Srbiju na putu ka EU koja je, iako sa nekim problemima, i danas veliki i uspešan projekat. Taj put nije jednostavan, moraće da se sprovedu ozbiljne reforme u sferi infrastrukture, konkuretnosti, ekoloških standarda. U svemu tome, Srbija igra ključnu ulogu u celom regionu – rekao je ambasador Nemačke u Beogradu, Tomas Šib na večerašnjoj svečanosti u zaječarskom Narodnom pozorištu, gde je obeleženo 19 godina nemačko-srpske razvojne saradnje. Tim povodom izvedena je pozorišna predstava Reflektor teatra “Punoletstvo” ( dramaturg je Milena Minja Bogavac) u kojoj su na kreativan način prikazane ključne oblasti u razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić se zahvalio amabasadoru Šibu i Nemačkoj na dosadašnjoj saradnji i pomoći u gradnji i obnovi više objekata u komunalnoj oblasti, obrazovanju, sportu i kulturi.

-Naš cenjeni gost oduševljen je Romulijanom i jednim od najstarijih evropskih rok festivala, “Zaječarskom gitarijadom”, što nas je posebno obradovalo. U znak pažnje na podršci u obnovi fiskulturne sale u OŠ “Desanka Maksimović” svečanosti prisustvuju i učenici ove škole – naglasio je Ničić.

Na kraju svečanosti otvorena je izložba “Dela znače” na kojoj su prikazani postojeći projekti u Srbiji u različitim oblastima, od podrške nemačke države našoj reformi javne uprave i stručnog i srednjeg obrazovanja do energetske efikasnosti, brige o hidroelektranama i uspostavljanju brže regionalne saradnje.

Na naslovnoj fotografiji: Njegova ekselencija, ambasador Nemačke Tomas Šib danas u Zaječaru

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije