ALEKSANDAR MILIKIĆ: BOR U 2019. – OTVOREN, EVROPSKI GRAD

Bor, S.M. – Samim tim što je Bor dobio status grada, što je otvoren prema svojim građanima i što započinje kapitalne industrijske i komunalne projekte i u kome skladno živi 27 nacija, postaje važna evropska urbana sredina. U 2018.  država je uspela da reši ogroman problem sa RTB – om dovođenjem kineske i svetski moćne kompanije Ziđin. Gradski budžet će, samim tim, biti znatno puniji jer u kompaniji je zaposleno 5.000 radnika, s tim što će lokalna samouprava sve učiniti da se podstakne i ubrza razvoj privatnog preduzetništva. Zato smo predvideli novu industrijsku zonu na putu Bor – Zaječar preko Nikoličeva po svim evropskim standardima, a već izdvajamo i značajna sredstva za samozapošljavanje i otvaranje privatnih firmi – odlučan je gradonačelnik Bora Aleskandar Milikić napominjući da je u 2018. započeto i više ekoloških projekata. U prvom planu je gradnja Fabrike otpadnih voda sa gradskim kolektorom.To je investicija koju će podržati i republička Vlada i jedna je od ekološki najvažnijih u Srbiji. Započeta je rekonstrukcija nekoliko škola, obdaništa, bolnice, puteva i ulica. U toku je petogodišnji plan asfaltiranja soabraćajnica u selima vredan milijardu dinara. Iduće godine počinje i gradnja devet seoskih vodovoda, kao i zamena vodovodne mreže dužine 20 kilometara. Tako ćemo smanjiti gubitke vode u mreži i do 30 odsto. Izdvajaja se i veliki novac za socijalnu politiku s posebnom brigom o porodici.

U nastupajućoj 2019. još više je posla i kapitalnih projekata koji će Bor svrstati u jedan od najuređenijih gradova Srbije, mada je i danas u vrhu urbanih gradskih naselja.

-U 2019. dolazi novo vreme RTB-a, a od kineskih partnera očekuje se uspostavljanje zavidne saradnje. Ogromne investicije u rudarstvo obavezuju i stvaranje uslova za još brži razvoj preduzetništva  i posebno na oslananje na međunarodne projekte.Već smo potpisali tri IPA projekta (dva sa Rumunijom i jedan sa Bugarskom). Rekonstruisaćemo celu gradsku upravu, uvesti komunalnu policiju, nastaviti sa podrškom privatnom sektoru i većem zapošljavanju. Započinjemo i prvi u Srbiji urbanu komasaciju sa stambenim naseljem od 169 parcela. Ulagaćemo više nego do sada u školstvo, zdravstvo, kulturu, sport. Jedno obdanište već završavamo u NGC, u napuštenom objektu “Muln Ruž” gradićemo manji dečji vrtić, preuređujemo Savaču, tu je i kompletna rekostrukcija tri školska objekta – podseća Milikić naglašavajući značaj nedavno usvojenog budžeta za 2019. od 2,6 milijardi dinara.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije