AKADEMIJA ”DOSITEJ” SPREMNA DA GRADI MEDICINSKU ŠKOLU U BORU

Bor, S.M. – Na adresu gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića nedavno je, od Akademije “Dositej” iz Beograda, stiglo Pismo o namerama sa molbom za gradnju zgrade ili adaptaciju postojećeg odgovarajućeg objekta za srednu Medicinsku školu. “Dositej” je prošle školske godine otvorio Odeljenje beogradske Medicinske škole u Boru u prostorijama “crvene zgrade” u ulici Nikoke Pašića, preko puta Zelene pijace, (nekadašnje kancelarije “Jugopetrola) na drugom spratu. Tamo je smeštena sadašnja prva generacija “medicinara” – 47 učenika prvog razreda.To je maksimum na površini od oko 400 kvadrata, ali se ispostavilo da je nedovoljno sveukupnog prostora i da je neophodno, kako je i uobičajeno, školsko dvorište, pogotovu što je interesovanje budućih polaznika iznad svakog očekivanja. Za narednu školsku godinu već je rezervisno 27 mesta.

-Prosek ocena prve generacije je veoma visok, nastavni kadar je iz Bora, gde je i praktični deo u medicinskim ustanovama prvog ranga. Škola je akreditovana 2018. godine sa osam medicinskih zanimanja. Sadašnji prostor za drugi, treći i četvrti razred je nedoovljan i to je prvi i osnovni razlog za planiranu gradnju ili adaptaciju odgovarajućeg objekta u gradu. Neophodno je da lokacija bude blizu saobraćajnih stajališta i sa propisnom infrastrukturom. Spremni smo, nakon dobijanja lokacije, da najbrže moguće pripremimo kompletnu dokumentaciju za gradnju i stvorimo sve ostale uslove za upis i redovno školovanje. Smatramo da je za roditelje iz ovog kraja i okoline izuzetno važno da im se deca školuju u svom gradu i da se ovde zapošljavaju nastavni kadrovi – poručuju iz “Dositeja” naglašavajući da su, i u pismu o namerama, napomenuli da je reč o redovnom i vanrednom školovanju, kao i prekvalifikaciji i dokvalifikaciji za zanimanja u sistemu ove školske ustanove.

Sa gradonačelnikom Bora već je održan sastanak o toj temi, pa se očekuje razumevanje i prihvatanje molbe koja je, očevidno je, u obostranom interesu. Utoliko pre, jer Bor je poslednjih godina ustupio veći broj lokalcija za gradnju objekata male privrede i preduzetništva s obavezom da se ceo posao okonča najaksnije za tri godine. Neki preduzetnici i biznismeni su ovu mogućnost ispoštovali, neki i nisu. Ostaje da se vidi hoće li gradske vlasti naći lokaciju i za, neosporno je, toliko potrebnu srednju Medicinsku školu koja bi, kako najavljuju u “Dositeju”, u bližoj budućnosti, mogla da bude preteča Medicinskog fakulteta.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije