15. TORLAČKI SUSRETI ZA PAMĆENJE

Bor, S.M. – Jubilarni, 15. susreti Srba i Bugara Torlaka iz okoline Minićeva i Belogradčika, održani juče, još jedanput su pokazali bratsku vezu dva naroda i dve susedne države. Nakon dočeka u varoškom zdanju Minićeva, zajednički je posećena Etno-kuća, muzej starina Minićeva. Ispred muzeja goste je dočekao Zoran Janković, predsednik MZ Vitkovca i napredni poljoprivrednik koji je održao nesvakidašnji čas kako se nekada radilo u domaćinstvima ovog kraja. On je, zajedno sa predsednikom Minićeva Slavoljubom Milanovićem Barbulom i predstavnikom buagarskih Torlaka, zasadio drvo prijateljstva – japanski bagrem. Delegacije su posle imale prijem kod predsednika Opštine Knjaževac Milana Đokića, posećen je manastir Suvodol, a druženje je nastavljeno u Domu kulture.

-Srećan sam što se ovi Susreti nastavljaju i što će ubuduće poprimiti još širi značaj. Planiramo da ova lepa manifestacija bude upotpunjena i sportskim i kulturnim programima. Ovde je danas 350 zvanica i svi su kao jedan zadovoljni što mogu da prisustvuju ovom skupu bratstva i sloge naših naroda. Ovo je, rečju, događaj za pamćenje – rekao je predsednik Udruženja timočkih Torlaka, dr Dejan Krstić.

Povodom 15. Susreta Torlaka izašao je novi broj časopisa “Torlak”. Sledeći susreti krajem ove godine zakazani su za Belogradčik u Bugarskoj.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije