U Boljevcu se gradi prva fabrika struje na biomasu

U Boljevcu je započeta izgradnja prve termoelektrane na biomasu u Srbiji, snage 2,4 megavata, koja će, kada se izgradnja okonča, EPS-u isporučivati najčistiju električnu energiju.

Investitor je kompanija „Ist point“, čiji je vlasnik Zoran Drakulić, koja će u izgradnju ove fabrike uložiti blizu 10 miliona evra.

– Dobili smo sve neophodne dozvole i započeli izgradnju termoelektrane za proizvodnju struje, koja će kao sirovinu koristiti drveni otpad – kaže Zoran Drakulić.

– Ovo je prva termoelektrane u Srbiji koja će struju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. U Boljevcu Drakulić ima i fabriku za proizvodnju peleta, ekološkog goriva koje se, takođe, dobija iz biomase, odnosno obnovljivih izvora energije.

-Prvi smo u Srbiji napravili fabriku peleta, u koju smo uložili više od 10 miliona evra – dodaje Drakulić. – Nakon što okončamo i izgradnju termoelektrane, ovde će raditi 80 radnika, a posla će biti i za oko 300 kooperanata.

Biomasa je karbon-neutralni obnovljivi izvor energije koji je konstantno dostupan u eko-sistemima.

U biomasu spadaju i biorazgradivi delovi nusproizvoda drvne industrije, otpaci i ostaci biološkog porekla iz poljoprivrede (što podrazumeva biljne i životinjske materije), kao i industrijskog i komunalnog otpada.

 

 

Izvor: telegraf.rs

Foto: ilustracija