Timočku krajinu večeras može da očekuje između 10 i 20 cm snega

Tokom nedelje najveće promene zadesiće istok zemlje, gde mališani još uvek ne treba da odlažu svoje sanke.

– Od danas sve do petka na području cele Srbije biće potpuno oblačno, sa mešovitim padavinama, dakle i kišom, i susnežicom, i snegom. Izuzetak je istok Srbije gde će uglavnom biti samo snega, zbog čega će se u Timočkoj i Negotinskoj krajini stvoriti i veći snežni pokrivač. To će reći da područje oko Negotina, Bora, Zaječara već večeras može da očekuje između 10 i 20 centimetara snega. Jedino će planinskim predelima pokrivač biti deblji, negde oko 30 centimetara – kaže meterolog Đorđe Đurić.

Što se tiče ostatka Srbije, smenjivaće se kiša i povremena susnežica i sneg. U nižim predelima, čak i ako se malo zabeli, sneg će se zadržati vrlo kratko, jer dnevne temperature će konstantno biti u plusu.

-Podaci nam zasada pokazuju da će anticiklon iznad severne Evrope da ojača, čime će se omogućiti da jezgro ledenog vazduha iz Sibira prodre na evropsko kopno, spusti se čak do juga i dođe do područja Srbije. Kada taj veoma hladan vazduh stigne u toplije krajeve, formiraju se cikloni, a uz kombinaciju ciklona i ledenog vazduha, mi bismo mogli da imamo i ozbiljnije snežne padavine poslednjih dana februara. To bi značilo ledene dane, kada bi i maksimalna dnevna temperatura padala ispod nule – objašnjava Đurić.

 

 

Izvor: blic.rs

Foto: skijanje i sankanje na Kraljevici 2017.

 

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije