Sportski objekti: PLIVANJE U MESTU

Na naslovnoj fotografiji: Borski hipodrom zarastao u korov

Bor, S.M. – Kada se pre dve godine pravio „Program razvoja sporta u Opštini Bor 2016-2018.“ detaljno je analizirano postojeće stanje i kako ga prevazići. Šta učiniti da se pojedini objekti dovedu do potrebnog standarda ili da se poprave i rekonstruišu. Sad je kraj 2017. a ne vidi se pomak. Konkretno posmatrano, cela slika izgleda neveselo, što ne znači da se u narednoj godini nešto od planiranog neće ostvariti. Za kuglanu u sastavu Sportskog centra „Bor“ zapisano je da je „površine 100 kvadrata, kapaciteta 50 gledalaca, da ima četiri automatizovane staze sa semaforima“. Bilo je neophodno hitno obaviti rekonstrukciju jer nije po kriterijumima Kuglaškog saveza Srbije. Postoji i manja kuglana u hotelu „Jezero“, ali ona je isključivo namanjena za goste. Ni pokriveni bazen u Sportskom centru „Bor“ nije po propisima Plivačkog saveza Srbije, jer stvarna dužina je manja od 5o metara. Tu je teško bilo šta učiniti, sem puke konstatacije. U balon hali sa dva teniska igrališta nema sanitarnog ni mokrog čvora-svalačionice, niti ostalog pratećeg inventara. Potrebna je i zaštita od vetra na terenima. Ni u Parku malih sportova kod Sportskog centra nema sanitarnog i mokrog čvora. Tu treba da se izgradi sportska teretana na otvorenom. Zanimljivo je da se niko od autora Programa nije setio ugradnje propisnog osvetljenja u velikoj dvorani i zamene dotrajalog parketa, što je bitno u slučaju evropskih takmičenja. Osvetljenje je u međuvremenu postavljeno. Najzad, od pre neki dan i deo krova iznad glavne dvorane prokišnjava. U OŠ „Dušan Radović“ planirana je rekonstrukcija malog bazena i na tome se stalo s malim izgledima da posao bude okončan do kraja naredne godine. Ipak, staza dužine 100 metara i jama sa peskom za skok u dalj biće završeni u aprilu iduće godine. U Mašinsko-Tehničkoj školi trebalo je – zasad ništa nije urađeno – rekonstruisati atletsku stazu i osvetliti sportski teren. Predviđena je i modernizacija najstarije streljane Streljačke družine „Metalac“. Na Stadionu za male sportove još nije urađena rekonstrukcija tribina, niti je objekat pokriven. Sportski radnici nisu optimisti da će se ova ideja ostvariti u dogledno vreme.

Detalj sa zagrevanja košarkašica Partizana u hali SC „Bor“

-Stadion na Četvrtom kilometru, poznatiji kao Stadion „Rudara“, nedavno je predat u zakup. Novi gazda je, vidi se, uredio atletsku stazu i ponovo ozeleneo fudbalsko igralište. Da li je još nešto učinjeno, zaista ne znamo, ali je tu predviđena kompletna rekonstrukcija i travnatog dela i atletske staze. Programom do kraja 2018. bila je planirana i izgradnja pomoćnog fudbalskog terena i tribina, kao i vraćanje porušenih prostorija Atletskog kluba Bor. Bilo je predviđeno i natkrivanje hipodromske staze zemljom, jer vetar raznosi kvarcni pesak. Na delu hipodroma planirana je drenaža staze. U Programu se našlo i postavljanje raznih sportskih rekvizita (step, bicikli, veslanje). Iznenadnom opštinskom odlukom o davanju nekih sportskih objekata u zakup ( posebno je pitanje pod kojim uslovima) cela problematika dobija nove dimenzije. Možda će biti i bolje nego do sada, pogotovu što je ceo kompleks bio gotovo napušten – ističu u Savezu sportova Bor.

Gradski stadion OFK „Bor“, površine 740 kvaadrata, trebalo bi da dobije novo ruho. Kako sada stvari stoje, bilo bi više nego iznenađujuće da se planovi realizuju. A Programom je naglašeno da je neophodno rekonstruisati krovni deo upravne zgrade i deo travnatog terena i srediti tribine. Uopšte, potrebni su bolji uslovi za klub koji uskoro slavi jedan vek postojanja.

Na Savači je kompleks od 14 hektara. Najpotrebnije je, bar tako je zamišljeno, izgraditi trim stazu, rekonstruisati ski-lift i podići balon salu. Zasad ništa nije urađeno.

Skejt park

Stol je atraktivna lokalcija, ali neiskorišćena. Zato je zamišljena izgradnja mini centra za visinske pripreme sportista i terenima za košarku, odbojku, tenis, atletske staze i fudbalski teren manjih dimenzija. Još ništa nije učinjeno.

-Prošle su 2016. i 2017. godina a naš Program razvoja lokalnog sporta (to nam je osnovni dokument i zaštitni znak), realno, nije odmakao od početka. Mnogo para odlazi na plate zaposlenih u Sportskom centru i na takmičarske troškove, za održavanje postojećih i objekata u novoj gradnji i rekosnstrukciji, nažalost, nema para. To je istina i to je osnovni razlog što planovi stoje. Predstoji i cela 2018, ali ne treba se zanositi. Bilo bi sjajno da održimo sadašnji nivo ulaganja u sport, nekih oko 200 miliona dinara godišnje. Ne zaostajemo za drugima, niti bogzna koliko napredujemo. Reklo bi se da plivamo, ali u mestu – naglašavaju u Savezu sportova.

Košarkašice Zvezde na nedavnom gostovanju u Boru

Objavljeno u sklopu projekta „Borski sport – od problema do vrhunskih rezultata“ koji sufinansira opština Bor. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije