SO Bor: KOMUNALNO I STAMBENO POZITIVNO POSLUJU, OSTALI PREŽIVLJAVAJU

Bor, S.M. – U Izveštaju o radu i poslovanju javnih preduzeća u 2016., podnetom odbornicima na današnjoj sednici Skupštine opštine Bor, konstatuje  se da su jedino Javno komunalno preduzeće „3. oktobar“ i JP za stambene usluge ostavrili manji dobitak. Svi ostali jedva preživljajavju ili prave gubitke ( na primer, Toplana je zabeležila gubitak od 152, Vodovod 46 miliona dinara). Neki opstaju zahvaljujući opštinskim subvencijama, pa je tako i danas odlučeno da se Zoološkom vrtu po toj osnovi izdvoji više od 30 miliona dinara.

-Ne možemo više davati subvencije bez ograničenja. Toplana je prošle godine dobila 45 miliona dinara, ali ni to im nije pomoglo. I ove godine se planira gubitak od  86 miliona, što je bolje nego lani, ali ne i toliko ohrabrujuće. Vreme je da se vodi čvrsta i odgovorna politika. Moramo da stavimo tačku, jer se sad u ovu problematiku aktivno uključuje i republička Vlada – podsetio je Aleksandar Milikić.

Odbornici su usvojili i Odluku o maksmimalnom broju stalno zaposlenih u javnom sektoru sa kojom se, zbog prirode problema, opravdano kasnilo. Ceo posao je završen u konsultacijama i razgovorima i sa sindikatima.

Odbornik Dragan Marković pitao je zašto nije korišćeno 107 miliona dinara iz Foinda za zaštitu životne sredine i zašto se nedovoljno troši obezbeđeni novac za poljoprivredu. On se složio s novim merama socijalne politike podržavajući predlog da se najsiromašnijim učenicima obezbedi besplatan gradski i prigradski prevoz.

Srđan Marjanović je u početku sednice zamerio odborničkoj većini što je predložila skraćenje diskusije na pet minuta, jer je to nekorektno i nije u duhu demokratije, pre svega što je na dnenvom redu 50 tečaka.

U daljem toku sednice čulo se da će se najverovatnije uskoro usvojiti predlog penzionerskih udruženja da se besplatan prevoz omogući i penzionerima starijim od 65, ne samo od 70 godina. Predlog da svi građani dobiju beplatne autobuske karte nije u razmatranju, jer bi se onda dovela u pitanje nadoknada zaposlenima za prevoz u mnogim firmama. U svakom slučaju, opština iz budžeta već isplaćuje za prevoz veliki novac – godišnje 120 miliona dinara.

Novi odbornik je, ispred koalicionog SPS-a, umesto Nataše Jovanović, Jelena Arsić.

Umesto razrešenih v.d. direktora JKP Vodovod i Tursitička organizacija, Saše Mladenovića i Aleksandre Stojanović Čulinović, imenovani su Goran Pavić i Mirjana Marić.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije