Rus koji je poslao pismo o namerama za partnerstvo sa RTB Bor-om

Igor Altuškin, čelni čovek ruske kompanije zainteresovane da postane partner Srbije u upravljanju RTB Bor-om, nosilac je visokog državnog priznanja koje mu je lično dodelio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: twitter.com/ prtsc

Ruski predsednik odlikovao je Altuškina Ordenom prijateljstva, priznanjem koje se dodeljuje građanima Rusije i drugih zemalja za izvanredna dostignuća u uspostavljanju mira, prijateljstva, saradnje i razumevanja među ljudima, za doprinos očuvanju, unapređenju i promociji ruskog kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i za pomoć ugroženima.

Orden je od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama, sa zelenim i crvenim rubinima. Ovaj milijarder je više od 20 godina posvetio razvoju ruske metalne industrije, a pod njegovom palicom „Rašn koper kompani“ postao je jedan od tri vodeća proizvođača bakra u Rusiji.

Altuškin poseduje 13 kompanija širom zemlje, pet rudnika, dve topionice, 8.300 zaposlenih i dve milijarde dolara ličnog bogatstva.  Kao i mnogi ruski milioneri, i on je poželeo da poseduje kuću u Londonu, a zanimljivo je da je luksuznu vilu kupio od pevačice Madone.

Altuškin je 47. najbogatiji Rus, a 1.030. najbogatiji čovek na svetu.

Ruski milijarder je već nekoliko puta boravio u Srbiji. Prvi put je to bilo 2007, kada je i pokazao interesovanje za privatizaciju RTB Bor. Kasnije je dolazio još nekoliko puta, ali te posete nisu bile poslovnog karaktera.

 

Altuškinovom dolasku u Srbiju verovatno je doprineo i srpski kralj bakra Milan Popović, sa kojim godinama sarađuje.

 

 

Izvor: Telegraf, republika.rs