RTB Bor: Ponude stižu a tendera nema. Gori li nam pod nogama?

Beograd – Bor, S.M. – Iako javni poziv za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor još  nije raspisan, u našoj javnosti kao gotova stvar predstavljeno je pismo o namerama Igora Altuškina, predsednika ruske kompanije „Russia Copper“. Na drugoj strani, srpski ministar za rudarstvo i energetiku, Aleksandar Antić najavljuje da će tender biti raspisan u prvom tromesečju naredne godine, objavila je današnja „Politika“ upozoravajući na mišljenje ekonomiste Jurija Bajeca:

-Država sve preduzima da reši pitanje RTB Bor. Situacija je veoma složena i, očigledno je, da se traži rešenje poput Železare „Smederevo“, s tim što je državi važno da u najvećoj mogućoj meri umanji socijalni problem i zaštiti zaposlene.

Kolega Jurija Bajeca, profesor Ljubodrag Savić smatra da pismo o namerama iz Rusije neće uticati na ostale zainteresovane za RTB, jer ono nije obavezujuće. Ovde je, naglašava Savić, „potpuno jasno da nam gori pod nogama“.

U Fiskalnom savetu smatraju da povoljnu cenu bakra treba iskoristiti za privlačenje strateških partnera. Jer, ukoliko RTB ostane u državnom vlasništvu, „potrebne investicije i reforma preduzeća  ne mogu da se odraze i na poslovanje RTB-a. To bi moglo da predstavlja trajni fiskalni rizik“. Sve je komplikovanije ukoliko cena bakra ubuduće ne bude rasla, onda je moguće da RTB za godinu, dve ponovo spadne na državni budžet (MMF računa na pad, a Svetska banka na rast cene ovog berzanskog metala). Štaviše, i sadašnja, povoljna cena bakra nije garancija za uspešno poslovanje nekadašnjeg jugo-giganta, zaključuje današnja „Politika“.

Kako sazanjemo, nije tajna da i naše privatne kompanije koje se bave bakrom imaju zavidnu dugogodišnju saradnju sa vlasnicima ruskih proizvođača i prerađivača crvenog metala. U prvom redu pretpostavlja se da je jedan od „naših igrača“ Milan Popović koji u RTB-u već ima značajne poslove i – odgovarajući uticaj. Da li bi naš „Kralj bakra“ mogao da pomogne ili utiče na promenu vlasništva RTB-a, prvenstveno sa svojim ruskim partnerima, pitanje je koje postavljaju poznavaoci prilika u Boru i Srbiji. I kako bi taj posao u krajnjem aranžmanu izgledao? Možda je upravo gazda „Russia Coppera“  jedan od Popovićevih aduta?

Izvor: Politika