Plemenito u Boru: DUŠAN MARKOVIĆ OBNAVLJA OSKRNAVLJENE SPOMENIKE U SVOM KRAJU

Bor, S.M. – Dušan Marković, dipl. inženjer građevine i preduzetnik, ranije priznati stručnjak u RTB-u i predsednik Skupštine opštine Bor, čvrsto je rešio prvo da obnovi oskrnavljene spomenike palim ratncima iz Prvog i Drugog svetskog rata iz njegovog sela Brestovac, a potom će pokrenuti akciju da se saniraju svi spomenici i spomen obeležja nagrđena i urušena rukom vandala u celoj borskoj opštini. Kako u gradu tako i u selima. A nije malo oskrnavljenih i propalih spomenika podignutih u čast i slavu žrtvama i stradalnicima u oba svetska rata iz ovog kraja.

Dušan Marković

-Svaki dan gledam spomenik poginulim u svetskim ratovima iz mog sela među kojima je i moj pradeda Janko (Lazara) Marković, poguinuo kod Bitolja u Velikom ratu, a spomen mu je u zajedničkoj kostrunici među 8 000 palih drugova u Grčkoj, na Zejtinluku. U mom Brestovcu bile su četiri mesingane ploče u spomeničkom prostoru, po dve za dva rata, na kojima su ugravirana imena poginulih. Pre 10, 15 godina neko je ukrao ploče a lopovi ni do danas nisu kažnjeni. Nestala je bista prvoborca iz NOR-a Danila Atanaskovića Ćate, borca Devete srpske udarne brigade. Kao inženjer građevine imam ideju kako da postavimo nove biste i ploče koje jedino može buldožer da pomeri. U Jagodini su umesto bronze izlili betonske biste koje su ofarbali u boju bronze, tako da kradljivaca više nema. Najvažnije je da se sve dovede u prvobitno stanje. Nije važno koliko će da košta. Reč je o revolucionarima i borcima koji su našu slobodu platili svojim životima i to mora da se poštuje. To su naši najbliži, slavni preci, ne možemo dopustiti da bahati i neodgovorni pojedinci ruše najsvetliji deo naše istorije – odlučan je Marković i spreman da na jesen, sa svojim prijateljima i kolegama, pokrene široku akciju obnavljanja i ostalih oskrnavljenih spomenika. U Šarbanovcu je pokraden i gotovo uništen ceo spomen prostor. U najvećem selu Zlot, na primer, ukradene su tri od šest bisti provoboraca NOB-a. Tamo je nestalo više bakarnih i mesinganih ploča iz Spomen parka s imenima izginulih u Prvom  svetskom ratu, zapuštena je spomen-česma. A iz Zlota je samo u Velikom ratu 365 mladih ljudi dalo život za slobodu otadžbine.

 

– I u gradu Boru, recimo kod Penzionerskog parka, godinama stoje postamenti bez bisti prvoboraca nestalih pod okriljem noći. Na svakom koraku na spomenicima mogu se susresti izbledela imena, često i izbrisana pod udarom vremena, bez metalnih obeležja, neretko u jadnom stanju. Moramo i najmanji spomenik vratiti u prvobitan izgled. To je naša sveta dužnost – naglašava Marković koji je više puta pomogao nezbrinutoj deci, sponzor je publikacija o slavnoj Timočkoj diviziji, nađe se uvek pri ruci sportskim radnicima u svom selu…

I još nešto što je neuobičajeno u našoj praksi. Marković se javno, pre dve godine, odrekao funkcionerskog dodataka (više od 20.000 dinara mesečno) sa mesta predsednika Skupštine opštine Bor.Dokumet o tom činu potpisao je u prisustvu skupštinskog sekretara. Nikad, ni danas, nije koristio pripadajuće odborničke dnevnice.

-Lepo zarađujem u svojoj privatnoj firmi i nema nikakve potrebe da se još „kačim“ na lokalni budžet. Neki kažu da sam demagog, da štrčim kao pojedinac i ne shvatam društveni trenutak, što niti je tačno, niti ima bilo kakve veza sa mojim karakterom. Vaspitan sam u duhu rodoljublja i solidarnosti i te osobine nikad neću napustiti. Biću neizmerno srećan kad najpre obnovimo oba spomenika u rodnom Brestovcu. U svakom našem selu u Opštini Bor postoji neki viđen čovek i preduzetnik koji bi mogao da pomogne u uređenju spomeničkih prostora. I zato sam ubeđen da ćemo uspeti u akciji, jer svi smo mi potomci ratnika i boraca iz oba svetska rata, najviše iz vremena 1912 – 1918. godina – podseća naš sagovornik.

Savez potomaka starih srpskih ratnika 1912. do 1920. u Boru uskoro će Dušana Markovića proglasiti za počasnog člana.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije