Održana sednica Parlamenta privrednika RPK Zaječarskog i Borskog okruga

Zaječar S.M. – Danas je u Zaječaru održana druga sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga na kojoj se govorilo o tekućim privrednim kretanjima u Zaječarskom i Borskom okrugu za period januar – avgust 2017. godine. Istaknuto je da su glavni problemi koji muče privrednike u istočnoj Srbiji veliko opterećenje na zarade, kašnjenje u povraćaju pdv-a, lažna bolovanja kao I nedostatak fitosanitarne inspekcije u pravcu Rumunije.

Boljoj poslovnoj klimi doprineće kvartalna analiza propisa koja je propisana novim zakonom a praktično znači da nijedan propis I podzakonski akt koji se donosi ne bi trebalao da se donese bez mišljenja privredne komore odnosno samih privrednika čije interese ona zastupa.

Sam Parlament privrednika posebno se bavi razmatranjem uticaja propisa i mera ekonomske politike na poslovanje privrede Zaječarskog i Borskog okruga. Parlament dostavlja predloge i inicijative Skupštini i Upravnom odboru PKS za kvartalne analize propisa od značaja za privredu, kako bi stavovi privrednika bili na pravi način zastupljeni pred nadležnim državnim organima.

Na sednici su uručene zahvalnice privrednim društvima koja su učestvovala u akciji  „Bitka za znanje” koja  podrazumeva opremanje osnovnih škola u Srbiji IT i robotičkom opremom, obučavanje nastavnika da modernu opremu koriste kao nastavno sredstvo, a krajnji cilj je da se uz pomoć učenja programiranja/kodiranja kroz igru kod učenika razvije kritičko mišljenje i veštine rešavanja problema, ali i da se motivišu da se u budućnosti bave tzv. STEM zanimanjima (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo).

Kompanije donatori koji su se uključili u akciju su FPM Agromehanika iz Boljevca, Rakita doo iz Bora, Termovent iz Kladova, Elixir iz Prahova I VIP Mobile iz Beograda. Organizatori akcije su fond B92 I PKS.

Zahvaljujući privrednim društvima koja su se uključila u akciju i Regionalnoj privrednoj komori sakupljena su sredstva za opremanje sedam osnovnih škola u Zaječarskom  I Borskom okrugu edukativnim robotima, mBotovima, na kojima će đaci učiti.

 

 

solarismedia

Vesti iz istočne Srbije